Index Vakbarát Hírportál

A módosított ukrán oktatási törvény némileg javíthat a magyar-ukrán kapcsolaton

2020. január 16., csütörtök 16:35

Új oktatási törvényt fogadtak el Ukrajnában csütörtökön, amely javítja az Ukrajna és Magyarország közti elmérgesedett kapcsolatokat, írta Dmitro Kuleba európai integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a Twitter oldalán. 

Épp egy másik ügy kapcsán találkozott Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel, amikor az ukrán törvényhozás elfogadta a rég várt jogszabályt a középfokú oktatásról, amelynek - szavai szerint - "segítenie kell bennünket a múlt problémáinak megoldásában".

"Most mindkét országnak előre kell lépéseket tennie" - tette hozzá Kuleba az MTI beszámolója szerint. Az UNIAN ukrán hírügynökség a hír kapcsán emlékeztetett arra, hogy a magyar-ukrán viszony a 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvény, és az abban lévő nyelvi cikkely miatt romlott meg. Magyarország és a kárpátaljai magyar szervezetek elsősorban azt kifogásolták, hogy a nemzetiségi iskolákban az ötödik osztálytól kötelező áttérni az ukrán nyelvű oktatásra a tantárgyak többségénél, ami szerintük sérti a kisebbségek már megszerzett jogait. 

Budapest a törvény elfogadása óta blokkolja az Ukrajna-NATO Bizottság nagykövetinél magasabb szintű tanácskozásait. 2017 decemberében az Európai Tanács Velencei Bizottsága több ajánlást is megfogalmazott Kijevnek, amelyekkel kiegyensúlyozhatja az oktatási törvényt, megfelelve minden kisebbségvédelmi szabálynak. Ezek között szerepelt a törvény életbe léptetésének kitolása 2023-ra, amelyet Kijev már a nyáron elfogadott.

A középfokú oktatásról szóló törvény mostani elfogadásával Kijev állítása szerint teljesítette a Velencei Bizottság miden ajánlását. A törvény a különböző nemzetiségekhez tartozók számára különböző oktatási modelleket ír elő. A magyar iskolákra vonatkozóan fokozatos áttérést irányoz elő: az ötödik osztályban még csak a tanórák legalább 20, a kilencedikben 40, a felsőbb osztályokban pedig 60 százalékának kell ukrán nyelven folynia.

Kuleba arról is írt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tervek szerint Kijevbe látogat a jövőben, az ukrán fél azt szeretné, ha ez már februárban megtörténne. 

Rovatok