Index Vakbarát Hírportál

A migránstáborok lakóit is besorozzák Líbiában

2020. január 17., péntek 14:38

Harcosokként a katonai összecsapásokba is belevonják az illegális bevándorlókat a szemben álló felek Líbiában - értesült az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) alapján az MTI.

Vincent Cochetel, az UNCHR illetékes különmegbízottja elmondta, a líbiai migránstáborokba került emberek arról számolnak be, hogy választás elé állítják őket: vagy beláthatatlan ideig a táborban maradnak, vagy kimennek a frontra harcolni. Ha ebbe beleegyeznek, ellátják őket egyenruhával és katonai felszereléssel, és "közvetlenül a városi gerillaháborúba vezénylik őket". Az UNHCR információi szerint elsősorban szudániakat próbálnak harcba fogni mindkét oldalon, mert ők beszélnek arabul.

Líbiában évek óta polgárháború dúl: az ország egy részét ellenőrző Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg és szövetségesei harcolnak a nemzetközileg széles körben elismert, Fájez esz-Szarrádzs vezette líbiai kormány erőivel. A tripoli kormányt Törökország katonailag is kész támogatni, Haftart pedig Oroszország, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatják.

Vasárnap Berlinben nemzetközi Líbia-konferenciát tartanak a német kormány és az ENSZ szervezésében. A tanácskozáson részt vesz Fájez esz-Szarrádzs és Halífa Haftar is.

Rovatok