Index Vakbarát Hírportál

Macron megállítja Franciaország fenyegető medvéit

2020. január 17., péntek 12:03

Nem engednek több medvét szabadon a Pireneusokban, ígérte a kecskepásztorok szerint Emmanuel Macron francia elnök, miután az elvadult állatok több száz kecskét is megöltek. A pásztorok már régóta panaszkodtak a teheneiket is érintő medvefenyegetésre, az Euronews cikke szerint pedig Macron egy keddi találkozón ígérte meg a gazdákat képviselő Pierre Pommiesnek, hogy megállítja az állatok vándorlását Franciaország és Spanyolország között.

A francia barnamedve-populációt a kilencvenes években még egyenesen a kihalás fenyegette a vadászat miatt, így az országba medvéket kellett importálni. Ma már negyven medve él a Pireneusokban, legutóbb 2018-ban csatlakozott hozzájuk két nőstény, Claverina és Sorita. 

Azonban a létszámukkal együtt nőtt a medvetámadások száma is:

a kecskepásztorok képviselője, Pierre Pommies számolt be arról az esetről, amikor a barátjának egész nyáját pusztította el egy támadás. Bárányai ugyan megpróbáltak elmenekülni a medvék elől, a nyáj viszont egy szakadékig ért, onnan pedig levetették magukat. 256 állat gyűlt össze a hegy lábánál, közülük néhányat még késsel ki kellett végezni, hogy ne szenvedjen tovább.

Megértette, hogy ez igen nagy gondot okoz nekünk. Elértünk a legaljára, a pireneusi pásztorok helyzete már nevetséges volt

– mondta Pommies. Szerinte a vadállatok nem tudnak alkalmazkodni a pásztorokkal teli Pireneusokhoz: „Szeretem a medvéket, ahogy ott élnek a Yellowstone-parkban, Kanadában, Romániában, Szlovéniában.” Az viszont szerinte hazugság, hogy a Pireneusokban is együtt tudnak élni a pásztorok a medvékkel: „A történelemben mindig is levadászták őket az emberek”

A medvepártiak szerint viszont a pásztorok képviselői a mezőgazdaság „legradikálisabb és legerőszakosabb zárványa”. A Ferus medvevédői kétségbe vonják a medvetámadásokról készült jelentések hitelességét, és egyébként is

szerintük egészséges kompenzációt fizet az állam a gazdáknak állataik halála után.

Franciaországot ráadásul arra kötelezi az európai jog, hogy életképes medvepopulációt tartson fenn, mondta Alain Reynes, a Medvék Földje jogvédő csoport igazgatója. Macron moratóriuma pedig csak mandátuma végéig szólhat majd. „Mindig is voltak itt medvék. A Pireneusok története az együttélésről szól, ami néha ugyan nem egyszerű. Már 250 ezer éve élnek medvék Európában, ez az ő életterük.”

Rovatok