Index Vakbarát Hírportál

Felajánlotta lemondását Ukrajna miniszterelnöke

2020. január 17., péntek 09:21 | aznap frissítve

Felajánlotta lemondását az ukrán miniszterelnök, írja az AFP hírügynökség: Olekszij Honcsaruk az elnöknek küldött levelet pénteken erről. Az MTI szerint Volodimir Zelezinszkij ukrán elnök még nem döntött arról, meneszti-e a kormányfőt. Honcsaruk a lemondásáról Facebookon is írt:

Az elnök programjának végrehajtása érdekében vettem fel a kormányfői hivatalt. Az átláthatóság és a tisztesség modelljének tekintem az elnököt. Azonban, hogy tisztázzak bármiféle kétséget az elnök iránti tiszteletemmel és bizalmammal kapcsolatban, benyújtottam a lemondásomat az elnök felé, aki ezt továbbíthatja a parlamentnek

 – idézte szavait a KyivPost.

A lemondásnak köze lehet egy nemrég kiszivárgott hangfelvételhez: szerdán írt arról a 112 Ukraine, hogy Honcsaruk igen félreérthető kijelentéseket tett Zelenszkijről, miközben többek között az Ukrán Nemzeti Bank alelnökével és a pénzügyminiszterrel beszélgetett: 

„Zelenszkij csak nagyon primitív módon érti meg a gazdasági folyamatokat” – idézi a kormányfőt a KyivPost. Honcsaruk szerint az elnök csak nehezen érti meg azt, mit okoz a hrivnya erősödése.

El kell mondanunk neki, hogy: »Figyelj, Vova. Attól még, hogy az árfolyam most alacsonyabb, nem következik belőle egyből az, hogy az újévi krumplisalátáért jövőre többet kell fizetni« 

– mondta a találkozón Honcsaruk, partnerei pedig egyetértettek vele. 

Csütörtökön még arról írt a 112 Ukraine, hogy Honcsaruk az elnökkel együtt vesz majd részt a Világkereskedelmi Fórum január végi devosi konferenciáján. Egyelőre Zelenszkijn múlik, hogy Honcsaruk tényleg ott lesz-e.

Frissítés: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra utasította a hatóságokat, két héten belül derítsék ki, ki hallgatta le a Honcsaruk-féle beszélgetést, írja az MTI. Mint mondta, jogosulatlanul nem lehet hangfelvételt készíteni, sem beszélgetéseket rögzíteni az állami hivatalok helyiségeiben bármilyen szinten, emiatt az ügy nemzetbiztonsági kérdés. Arról még mindig nincs hír, hogy Zelenszkij elfogadta-e Honcsaruk lemondását.

Rovatok