Index Vakbarát Hírportál

Terhességi tesztre kényszerítette női utasait egy légitársaság

2020. január 17., péntek 14:09

Elnézést kért a Hong Kong Express Airways légitársaság egy utasától, akit terhességi tesztre kényszerítettek a repülőút előtt, írja a Sky News. A gép az Észak-Mariana-szigetek egyikére, Saipanra tartott – a hely pedig az utóbbi időben terhes nők egyre gyakoribb célpontja lett, az ott születő gyerekeket ugyanis automatikusan megilleti az amerikai állampolgárság.

Már az utazása előtt megkérdezték a 25 éves Midori Nishidától, hogy nem terhes-e, a kérdőíven pedig a nő beikszelte a nem-választ. Azonban a légitársaság személyzete felszállás előtt a mosdóra kísérte Nishidát, és odaadtak neki egy terhességi tesztet.

Mint kiderült, tényleg nem volt terhes.

A nő nagyon megalázónak és frusztrálónak nevezte a helyzetet, és bár többször is panaszt tett az eset miatt, a légitársaság sokáig nem reagált. Végül bocsánatot kértek egy, az NBC-hez eljuttatott közleményben:

Szeretnénk nyilvánosan elnézést kérni mindenkitől, aki érintettje volt ennek az eljárásnak. 2019 februárja óta alkalmaztuk ezt a Saipanba tartó járatainknál annak biztosítása érdekében, hogy semmiképpen sem ássuk alá az Egyesült Államok bevándorlási törvényeit. A gyakorlatot azonnali hatállyal felfüggesztettük a felülvizsgálat idejére.

A közlemény szerint az észak-mariana-szigeteki hatóságok által felvetett aggodalmak miatt függesztették fel a teszteltetést.

Rovatok