Index Vakbarát Hírportál

A tűz mellett a heves esőzések is gondot okoznak Ausztráliában

2020. január 18., szombat 07:24

Miközben súlyos áradásokat okoznak a heves zivatarok Ausztrália keleti részén, és sok helyütt országutak váltak járhatatlanná, még mindig közel száz helyen ég az erdő és a bozót, és vannak olyan térségek, amelyeket eddig elkerültek a három napja kezdődött kiadós esőzések, írja az MTI. 

Az északkelet-ausztráliai Queensland egyes részein az éjszaka folyamána

havi átlagot háromszorosan meghaladó csapadék hullott.

Bár nagyobb károkról nem érkeztek hírek, lakott területek kerültek víz alá, parkokat és turistalátványosságokat kellett bezárni és több országút járhatatlanná vált az áradások miatt. 

A queenslandi meteorológiai intézet szombat reggeli tájékoztatása szerint a csapadék intenzitása alábbhagyott ugyan, de egész hétvégén előfordulhatnak még záporok és zivatarok.

A Queenslandtől délre fekvő Új-Dél-Wales államban áramkimaradások voltak a viharos éjszaka után. A helyi tűzoltóság abba reménykedik, hogy a csapadék segít majd eloltani a megmaradt 75 tűzgócot, amelyek harmadának a terjedését egyelőre megfékezni sem tudták. Egyes térségekben azonban egy csöppnyi eső sem esett.

Szombaton az ország délkeleti csücskén fekvő Victoria államban is még tucatnyi helyen égett a bozót, de az ottani meteorológiai szolgálat is heves viharokat jelzett előre a hét végére.

Az Ausztrália keleti partvidékére zúduló eső nagy segítség a tavaly szeptember óta tartó, példátlan méretű tűzvész elleni küzdelemben. A lángok Magyarországnál nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet. A tűzvészben 29-en haltak meg.

A kontinensen az elmúlt hónapokban keletkezett szárazság és a szezonális bozóttüzek mellett súlyosbító tényező a klímaváltozás okozta felmelegedés is – a tűzvészek okairól  itt írtunk  részletesen. A helyi idegenforgalmi hivatal adatai szerint a bozóttüzek miatt a tavalyi évhez képest 3,1 milliárd dolláros visszaesés keletkezett a turizmusban.

Rovatok