Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök segítettek kijutni Macronéknak a színházból

2020. január 18., szombat 13:38

Több mint száz tüntető gyűlt össze péntek este egy párizsi színháznál, ahol Emmanuel Macron francia elnök és felesége egy darabot nézett meg. Nagyjából harminc ember meg is próbált bejutni a Bouffes du Nord színházba, de a rohamrendőrök visszatartották őket, később pedig kordont alkotva segítettek kijutni Macronnak és kíséretének az épületből.

A közösségi médiában a darab közben több tweet is kikerült arról, hogy Macron éppen a színházban van. Többek között egy újságíró is kiírta, hogy három sorral előtte ül az elnök a feleségével.

A Le Figaro azt írja Macron környezetére hivatkozva, hogy az elnököt egy időre „biztonságba helyezték”, de utána végignézte a darabot. Macron és kísérete végül 22 óra körül hagyta el az épületet, miközben sokan fújjoltak és bekiabáltak, írja a France Info.

Macron az elmúlt hetekben keveset jelent meg nyilvánosan. Az elnöki hivatal azonban jelezte, hogy az eset ellenére továbbra is fognak járni színházba a feleségével.

Párizsban december eleje óta tartanak a tüntetések és sztrájkok Macron nyugdíjreformja ellen, amelynek célja a jelenleg 42 féle ellátás egységesítése. Az új, pontrendszer alapú rendszerben megszűnnének a közszféra egyes nagyvállalatainak, illetve az egyes foglalkozási ágazatoknak az önálló nyugdíjpénztárai.

A tervezet egyik leginkább kifogásolt része az, hogy a kormány 64 évre emelné a teljes jogosultság idejét 2027-től. A nyugdíjkorhatár jelenleg 62 év, amin nem változtatna a kormány, de a pontrendszer arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak, hogy a nyugdíjrendszer finanszírozható legyen.

Rovatok