Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában vizsgálják az Irán által lelőtt repülő feketedobozait

2020. január 18., szombat 16:58

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólítása ellenére Irán nem Franciaországba, hanem Ukrajnába küldi az iráni hadsereg által lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozait, jelentette szombaton a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség egy helyi légügyi tisztségviselőre hivatkozva.

"Megpróbáljuk kinyerni az adatokat a feketedobozokból Kijevben Franciaország, Kanada és az Egyesült Államok szakértelmének felhasználásával - idézi az iráni hírügynökség nyomán az MTI Haszan Rezaifárt, az iráni polgári repülési szervezetnek a balesetek kivizsgálásáért felelős igazgatóját. Hozzátette: ha nem járnak sikerrel, a feketedobozokat Franciaországba küldik tovább.

Kanada – amelynek 57 állampolgára vesztette életét a szerencsétlenségben – miniszterelnöke, Justin Trudeau pénteken arra szólította fel Iránt, hogy Franciaországba küldje a repülőgép feketedobozait, mert ott rendelkeznek a súlyosan megrongálódott adatrögzítők alapos vizsgálatához szükséges eszközökkel.

Az ukrán főügyészi hivatal szintén pénteken közölte: azt kérték Irántól, hogy az ukrán szakértőknek adják át a repülőgép feketedobozait, amelyek a gép repülési adatait és a pilótafülkében elhangzó beszélgetéseket rögzítették.

Az iráni Forradalmi Gárda légvédelme január 8-án tévedésből lőtte le a MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-esét. A gépen 176-an utaztak, 167 utas és a gép 9 fős személyzete, mindannyian meghaltak.

(Borítókép: a lelőtt ukrán utasszállító roncsai. Fotó: Reuters)

Rovatok