Index Vakbarát Hírportál

Magyar madárinfluenzás pulykahúsra figyelmeztettek Romániában a hatóságok

2020. január 18., szombat 09:18

Ahogy azt hétfőn megírtuk, madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. A fertőzött állatokat egy Ács melletti gazdaságban találták, egyre több állat hullott el a telepen, ezért lett gyanúst, hogy valami komoly baj van, végül a Nébih több mint 53 ezer pulyka leölését rendelte el. Két nappal később a Hajdú-Bihar megyei Létavértes településen egy nagy létszámú, mintegy 115 000-es állományú kacsatartó telepen is azonosította a madárinfluenza vírusát a hatóság.

A Transindex pénteki cikkében azt írja, a román hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy madárinfluenzával fertőzött magyar pulykahús kerülhetett több európai országba, köztük Romániába.

A romániai Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Országos Hatóság bejelentése szerint "a madárinfluenza H5N8 típusával fertőzött magyarországi járványgóc körzetében lévő farmokon levágott állatok húsát exportálták Magyarországról több uniós tagállamba is. A román hatóságok szerint ilyen termékek három raktárba kerültek Magyarországról, Bihar megye körzetében. Az ANSVSA azonnal értesítette területi szervezeteit, hogy azonosítsák be a járványgóc körzetéből származó pulykahústermékeket, vonják ki a forgalomból és semmisítsék meg" - írja a lap.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt hazánkban.

Rovatok