Index Vakbarát Hírportál

Erőszakba fulladt Hongkongban az általános választójogért tartott tüntetés

2020. január 19., vasárnap 16:20 | aznap frissítve

Összecsapásokba torkollott az általános választójog bevezetéséért rendezett vasárnapi megmozdulás Hongkongban, a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására - írja a South China Morning Post.

A rendőrség könnygázzal oszlatott és lefújta a város üzleti negyedében rendezett felvonulást az után, hogy a menet indulása után egy órával tiltakozók bántalmaztak két civil ruhás rendőrt, és a tüntetők barikádokat építettek. Nyolc embert vettek őrizetbe amiatt is, mert viperákkal, kalapácsokkal és csavarhúzókkal voltak felszerelkezve. A rendőrök megverése miatt letartóztatták a tüntetés szervezőjét is.

A megmozduláson több ezren vettek részt, a tüntetők az általános választójog bevezetését követelték a szeptemberben esedékes törvényhozói bizottsági választásokra, és arra kérték fel a nemzetközi közösséget, hogy sújtsa szankciókkal a város kormányzatát, amennyiben ez nem teljesülne.

Hongkongban immár nyolcadik hónapja zajlik az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a Peking-barát kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult.

Rovatok