Index Vakbarát Hírportál

Utcai összecsapások Bejrútban: 370 sebesült

2020. január 19., vasárnap 17:21 | aznap frissítve

A Reuters hírügynökség jelentése szerint legalább 370 embert kellett ellátni Bejrútban, miután órákig tartó összecsapások voltak a rendfenntartó erők és a tüntetők között szombat éjjel. Libanonban október közepén kezdődtek a kormányellenes megmozdulások, a tüntetők korrupcióval és hozzá nem értéssel vádolják a teljes politikai vezetést, valamint azzal, hogy egy jól behatárolható elit réteg érdekeit szem előtt tartva az 1990-ben véget ért polgárháború óta legsúlyosabb gazdasági válságba taszította az országot. A tiltakozások hatására október 29-én lemondott Szaad Haríri kormányfő, a tüntetők pártoktól független miniszterelnököt akarnak.

A hónapok óta tartó tüntetéssorozat nem volt híján erőszakosabb összecsapásoknak, december közepén például 60 sérültet láttak el az utcán vagy a kórházakban, de olyanra nem volt még példa, hogy 370 sérültről számoljanak be a sajtóban. A szombat esti eseményeknek volt még egy érdekes aspektusa: az utcára vonulók először támadták (igaz, csak szóban) a gazdasági válságban ludas bankokat. Valahol érthetően:

a helyi pénzintézetek korlátozták a hozzáférést a bankbetétekhez, ami elég barátságtalan lépés.

A libanoni Vöröskereszt szerint a parlament közelében elmérgesedett tüntetések közben és után 220 embert kellett ellátniuk a helyszínen, köztük a kormányerők és a tüntetők képviselőivel. Nyolcvan főt végül kórházba vitettek. Egy másik civil mentőszolgálat a helyszínen 114 főt látott el és 43-at küldött kórházba. A Belbiztonsági Szolgálat szerint 142 rendőr sérült meg. A rendőrök a tömeget könnygázzal és vízágyúval igyekeztek oszlatni, a tömeg válaszul köveket, virágcserepeket és a kordában tartásukra felállított acélbarikádokat hajított vissza.

A Humans Right Watch szerint a rendőrök a könnygázgránátokkal kifejezetten a tüntetők fejét célozták, ahogy a gumilövedékekkel sem testre, hanem fejre mentek.

Rovatok