Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Államhoz köthető nőt fogadott vissza Norvégia, kilép a kormányból a Haladó Párt

2020. január 20., hétfő 15:04

Kilép a norvég kormánykoalícióból a bevándorlásellenes Haladó Párt, miután a kormány engedte a visszatérését egy norvég állampolgárságú, az Iszlám Államhoz köthető nőnek és két gyerekének Szíriából, írja az MTI.

A Haladó Párt vezetője és egyben az ország pénzügyminisztere, Siv Jensen hétfőn bejelentette: kilépnek a kormányból, és ezt már közölték Erna Solberg miniszterelnökkel is.

A 29 éves, pakisztáni származású nő a múlt héten tért vissza Norvégiába a szíriai kurd erők által ellenőrzött al-Hol menekülttáborból. A hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték, két gyerekét pedig egy oslói kórházba szállították. Solberg azt mondta, a döntést elsősorban a nő egyik gyermekének rossz egészségi állapota befolyásolta, a múlt héten pedig Ine Marie Söreide külügyminiszter szintén hangsúlyozta, hogy a döntést humanitárius okok vezérelték.

Jensen szerint azonban a nő ürügyként használta beteg gyermekét a visszatéréshez, és nem a gyerekek, hanem az anyjuk hazatelepítését ellenzik. Mint mondta, „nem kötnek alkut azok esetében, akik terroristaszervezetekhez csatlakoztak, és a norvég társadalom alapjait akarják lerombolni”.

A norvég miniszterelnök azt mondta, nem tervezi lemondását, és kisebbségből is szeretnének tovább kormányozni. A koalíciót így mostantól a miniszterelnök Höyre nevű konzervatív pártja, valamint a centrista liberálisok és a kereszténydemokraták alkotják.

Rovatok