Index Vakbarát Hírportál

Kétezer menekült indult meg Guatemalából Mexikóba

2020. január 20., hétfő 10:15

Hétfőn reggel 2000 közép-amerikai menekült készül átkelni a guatemalai-mexikói határon –írja a Reuters. Ha átjutnak, az nagyban megnehezíti Mexikó dolgát, hogy az USA-val kötött szerződés szerint visszatartsa az Egyesült Államokba való tömeges bevándorlást. Donald Trump gazdasági szankciókkal fenyegette meg Mexikót és a közép-amerikai országokat, így született meg több megegyezés is, amiben az érintett országok megígérték, hogy megpróbálják felszívni a menekülteket.

A hétvégén kis csoportoknak sikerült átjutni Mexikóba, miután határőrök sikeresen visszatartották őket a határátkelőknél. Hétfőn reggel egy nagyjából 2000 fős menet indul meg Mexikó felé abban bízva, hogy a nagyobb létszám jobb esélyekkel kecsegtet.

A mexikói kormány munkát ajánlott a menekülteknek a déli országrészben, de csak olyanok mozoghatnak szabadon az országban, akik ezt elfogadják, vagy menedékjogért folyamodnak. Vasárnap délután a belügyminisztérium 1100 menekültnek ajánlott fel hasonló lehetőségeket Chiapas és Tabasco államokban.

Legtöbb esetben azonban a menedékkérelem kivizsgálása után visszafordítják a menedékkérőket saját hazájuk felé, ha csak nincsenek ott komoly veszélyben.

A guatemalai kormány szerint szerda óta legalább 4000-en jutottak be az országba Honduras felől.

Rovatok