Index Vakbarát Hírportál

A litván elnök és az észt vezetők sem vesznek részt a jeruzsálemi holokausztkonferencián

2020. január 21., kedd 17:06

Sem Gitanas Nauseda litván elnök, sem az észt állami vezetők nem vesznek részt a héten az auschwitzi náci német koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartandó jeruzsálemi fórumon - jelentették be kedden Vilniusban és Tallinnban, írja az MTI.

Január elején Andrzej Duda lengyel elnök közölte, hogy nem vesz részt a csütörtökön a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetben tartandó Holokauszt Világfórumon. A lengyel elnök azért határozott így, mert a szervezők nem tették lehetővé, hogy beszédet mondjon a rendezvényen, miközben a felszólalók között szerepel Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Antanas Bubnelis, a litván elnök szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: az államfő a parlament elnökét kérte fel, hogy képviselje Litvániát Jeruzsálemben. A szóvivő nem indokolta, hogy Nauseda miért mondta le az utolsó pillanatban a meghívást.

A litván elnök január 27-én elutazik a dél-lengyelországi Oswiecimbe, hogy részt vegyen az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezéseken - közölte Bubnelis.

Litvánia osztozik a Vlagyimir Putyint elítélő lengyel álláspontban, amiért az orosz elnök kisebbítette a Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét, amelynek titkos záradékában a náci Németország és a sztálini Szovjetunió felosztotta Kelet-Európát a második világháború kezdetén - emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

Putyin és több más magas rangú orosz vezető a közelmúltban azzal vádolta meg Lengyelországot, hogy részben felelős a második világháború kirobbantásáért, amit Varsó és nyugati szövetségesei elutasítanak.

Az észt külügyminisztérium szintén kedden jelentette be közleményben Tallinnban, hogy az ország vezetői nem vesznek részt a holokauszt-fórumon.

Miután a szervezők csak nagyon magas rangú vezetőket várnak a rendezvényre, a mi elnökünk, a miniszterelnök és a házelnök pedig más ügyekkel van elfoglalva, Észtországot nem képviselik a jeruzsálemi rendezvényen

- idézte a tárca sajtószolgálatának közleményét az ERR hírportál.

Kersti Kajlulaid államfő az Antarktiszon tartózkodik, Jüri Ratas kormányfő a davosi világgazdasági fórumon vesz részt, Henn Polluaas házelnök pedig az ERR-nek elmondta, hogy nem kapott meghívót a jeruzsálemi tanácskozásra, ráadásul arra a napra más programja van.

Rovatok