Index Vakbarát Hírportál

Gyilkosság miatt emeltek vádat a tavaly átszakadt brazil gát ügyében

2020. január 21., kedd 21:24 | aznap frissítve

Gyilkosság miatt emelt vádat a brazil ügyészség kedden a Vale SA brazil bányavállalat volt vezérigazgatója és tizenöt további gyanúsított ellen a Brumadinho település közelében lévő zagytározó 2019. januári végi gátszakadása miatt, ami legalább 250 halálos áldozatot követelt – írja az MTI.

A Reuters hírügynökség betekintést nyert a vádiratba, ebből pedig kiderült, hogy Fabio Schvartsman és társai nem mind a Vale alkalmazottai voltak. A zagytározó ellenőrzésével megbízott TÜV Süd német céggel szemben is a környezet károsítása a vád, és a vádlottak között is vannak olyanok, akik náluk dolgoztak. A TÜV Süd közleményben tudatta, hogy együttműködik a hatóságokkal, de a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel egyéb információt nem közöl. A Vale egyelőre nem reagált a megkeresésekre.

A Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében lévő Córrego do Feijao vasércbánya zagytározójának fala január 25-én szakadt át. A katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki, amely egy helyi geológus szerint környezet- és egészségkárosító anyagokat is tartalmaz, egyebek között higanyt, kadmiumot és arzént.

Az iszaplavina maga alá temette Brumadinho egy részét, és több környező települést, illetve beszennyezte a Paraopeba folyó vizét is. A katasztrófa miatt egy nap alatt 19 milliárd dollárral csökkent a Vale piaci értéke, és később sem lélegezhetett fel a cég, kiderült ugyanis, hogy tudtak arról, hogy bármikor átszakadhat az iszaptározó gátja.

Rovatok