Index Vakbarát Hírportál

Már négy halottja van a spanyol Gloria nevű ciklonnak

2020. január 21., kedd 11:36 | aznap frissítve

Spanyolországban vasárnap óta tombol a Gloria ciklon, amelynek már legalább három halottja van. A vihar elsősorban az ország keleti partjait érinti és a Baleár-szigeteket.

Több tartományban adtak ki magas fokú figyelmeztetést kedden, ebből csak három Katalóniát érinti. Eszerint a hullámok akár 7 méter magasra is felcsaphatnak Barcelonában és Girona közelében. Hétfőn Dragonera szigeten 14 méter magas hullámokat mértek.

A meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztetett, hogy több helyen lehet számítani tartós esőzésekre, ami elérheti a 150mm-es csapadékmennyiséget is, illetve bőséges havazásokra. A becslések szerint Aragón, Katalónia, Murcia és Valencia egyes részein kedden 20–40 cm hó is felhalmozódhat, míg a legerősebb széllökések meghaladhatják a 100 km/órás sebességet.

Az eső és a szél súlyosan megzavarták a közlekedést is, Valencia és Gandia kikötőjét hétfőn be kellett zárni, valamint az Alicante repteret is, amely keddi közleményében bejelentette, hogy fokozatosan térnek majd vissza a munkákhoz.

A vihar állítólag szerdára elhúzodik a térségből.

Frissítés: Spanyolországban már 4 halottja van a ciklonnak , és időközben Franciaország déli részére is átterjedt. Pyrénées-Orientales megyére magas fokú figyelmeztetést adtak ki, a térségbe több tucat rendőrt és tűzoltót küldtek. Biztonsági okokból lezárták az A9-es autópálya határmenti részét. A Météo France meteorológusa szerint a Gloria a legsúlyosabb vihar, ami 1982 óta, téli időszakban sújtotta az országnak ezt a régióját. (BBC)

Rovatok