Index Vakbarát Hírportál

A szélsőséges címerek közé sorolta a brit rendőrség az ukrán címert

2020. január 21., kedd 14:36

Feszültség alakult ki Ukrajna és Nagy-Britannia között, miután a brit rendőrség szélsőséges címernek titulálta egy terrorellenes küzdelemmel kapcsolatos kiadványában az ukrán címert.

Számos szélsőjobboldali jelkép között jelent meg az ukrán állami jelkép, a „trizub”, vagyis háromágú szigony azzal a megjegyzéssel, hogy „nacionalista" szimbólum”. 

Az ukrán külügyminiszter, Vadim Prisztajko kedden a Twitteren szólította fel a briteket, hogy távolítsák el az ukrán címert a szimbólumok listájáról.

Azt írja, miután Londonban kifejezték sajnálatukat az esettel kapcsolatban, eljött az ideje, hogy eltávolítsák a trizubot a listáról, mert az nem tartozik oda.

Korábban Ukrajna londoni nagykövetsége is megszólalt a Twitteren, ők azt írták, eljött az ideje, hogy eltávolítsák a címert.

A rendőrségi segédanyagot a Guardian című brit lap hozta le még a múlt héten. Kiderült, hogy nemcsak az ukrán címert, hanem a Donyec-medencei konfliktusban az ukrán oldalon részt vevő, az ukrán belügyminisztériumhoz tartozó Azov ezred, sőt, még a Greenpeace jelképei is bekerültek a válogatásba mint szélsőséges jelképek.

Hétfőn az ukrán külügyminisztérium közleményt adott ki, melyben azt írják:

Ukrajna állami címere a Kijevi Rusz idejéből származik, és az ukránok egységének egyik szimbóluma. Az (ukrán) nyilvánosság és a hatóságok széles körben használják. Az ukrán állami jelkép és a szélsőségesség bármilyen összekapcsolása sérti emberek millióinak érzéseit Ukrajnában és külföldön egyaránt.

A brit kormány azt válaszolta, nem állt szándékában megsérteni Ukrajnát, elismerte, hogy valóban sértő, ami a címerükkel történt, bocsánatot azonban nem kért miatta.

(MTI)

Rovatok