Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a titkosszolgálat Guaidó irodáira Venezuelában

2020. január 22., szerda 10:34

A venezuelai titkosszolgálat maszkos ügynökei jelentek meg Juan Guaidó ellenzéki vezető irodáinál Caracasban, miközben a tavaly magát ideiglenes elnöknek is kikiáltó házelnök az Egyesült Királyságban van látogatáson, írja a BBC.

Ellenzéki parlamenti képviselők azt mondták a helyszínen, hogy attól tartanak, a titkosszolgálat hamis bizonyítékokat próbál elrejteni a helyszínen, amik alapján aztán vádat emelhetnének Guaidó ellen. Az ellenzék állítása szerint egy képviselőjüket pedig őrizetbe vették a rendőrök.

„Gyáva diktatúra!” – írta ki a Twitterre Guaidó, aki Londonban Boris Johnson miniszterelnökkel is tárgyal. Guaidót több mint ötven ország, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is Venezuela törvényes vezetőjeként ismeri el. A hadsereg támogatását élvező Nicolás Maduro elnök azonban megtartotta hatalmát.

Guaidó külföldi útján próbál még nagyobb támogatást szerezni. Hétfőn Kolumbiában találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel is egy regionális konferencián. Pompeo megerősítette, hogy Guaidót tartják az egyetlen legitimi elnöknek.

Nicolás Maduro két hete Guaidó helyett a saját jelöltjét, Luis Parrát tette meg a parlament elnökévé, miközben fegyveres gárdisták megakadályozták az újraválasztására érkező Guaidó és több más ellenzéki képviselő bejutását az épületbe. Végül azonban Guaidó is letette az esküt. Ez azért fontos, mert házelnökként van jogalapja arra, hogy ideiglenes elnökként lépjen fel.

Rovatok