Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson ragyogó jövőről beszélt, és odaszúrt a függetlenkedő skótoknak is

2020. január 23., csütörtök 06:17 | aznap frissítve

A brit parlament döntése nyomán immár bizonyos, hogy az Egyesült Királyság a jövő pénteken, a brexit határnapján kilép az Európai Unióból. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság ezzel átlépte "a brexit célvonalát".

A brexit-megállapodás törvénybe iktatását célzó tervezet parlamenti tárgyalása szerda este lezárult, és II. Erzsébet királynő formális hozzájárulásával - amely a jogszabály kihirdetésének felel meg - a brexit-megállapodás törvénybe iktatásáról intézkedő jogszabály hamarosan életbe lép.

Boris Johnson a Downing Street által csütörtök hajnalban ismertetett nyilatkozatában maga is hangsúlyozta, az a tény, hogy a parlament elfogadta a brexit-törvényt, azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság január 31-én távozik az EU-ból.

A brit kormányfő szerint a brexit után az Egyesült Királyság egységes országként halad tovább. Ez a kitétel alig burkolt utalás arra, hogy az elszakadásra törekvő skót kormány az idén újabb népszavazást kíván kiírni Skócia függetlenségéről.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök azóta sokszor hangoztatott érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kirángassa" az EU-ból. A BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: meggyőződése, hogy Skócia független országként viszonylag rövid idő alatt visszatérhetne az unióba.

A brit miniszterelnök úgy fogalmazott, voltak olyan időszakok, amikor "úgy tűnt, hogy soha nem lépjük át a brexit célvonalát, ám ezt most megtettük".

 Johnson szerint ez lehetőséget ad rá, hogy az ország maga mögött hagyja az elmúlt három év gyűlölködését és megosztottságát, és a ragyogó, izgalmas jövőre összpontosítson.

A Downing Street tájékoztatása szerint a kilépési megállapodást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint brit részről Boris Johnson kormányfő várhatóan már a következő napokban aláírja. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint az Európai Parlament január 29-én szavaz a kilépési megállapodásról.

Johnson hivatala szerint amint az összes formális jogi aktus befejeződött, Dominic Raab brit külügyminiszter aláírja a brexit-megállapodás ratifikációs okmányát, amelyet Brüsszelben még a kilépés napja előtt letétbe helyeznek, írja az MTI.

Rovatok