Index Vakbarát Hírportál

Ötven állam- és kormányfő várta Putyint a Holokauszt Világfórumon

2020. január 23., csütörtök 14:46

Vlagyimir Putyin orosz elnök izraeli tárgyalásai, majd a leningrádi ostrom emlékművének átadása miatt közel egyórás késéssel kezdődött csütörtökön az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadulásának 75. évfordulójára szervezett Holokauszt Világfórum a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt múzeumban - jelentette a helyi médiára hivatkozva az MTI.

Az orosz elnök már a reggeli órákban Izraelbe érkezett, ahol a repülőtéren Jiszrael Katz külügyminiszter fogadta. Katz köszöntésében személyes háláját is kifejezte, mert édesanyját a szovjet csapatok szabadították fel Auschwitzban.

Az orosz elnök Jeruzsálemben elsőként Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel találkozott, majd a miniszterelnöki rezidenciáról Putyin konvoja a Sacher parkba tartott, ahol az orosz elnök felavatta a leningrádi ostrom emlékművét a második világháború Izraelben élő szovjet veteránjainak és az ostrom túlélőinek, valamint Benjámin és Sara Netanjahunak, illetve Reuven Rivlin államelnöknek a jelenlétében. A főként orosz nyelven zajló eseményen mintegy hatszáz vendég vett részt.

Az elhúzódó emlékműavatás miatt az előre tervezettnél közel egy órával később kezdődhetett csak meg a központi rendezvény a Jad Vasemben. Ezalatt közel ötven állam- és kormányfő, valamint király és herceg várta az orosz különesemény végét, és az azt követő Holokauszt Világfórum kezdetét.

Putyin hangsúlyos jelenléte és a Jad Vasemben is meghirdetett beszéde miatt nem vesz részt a Holokauszt Világfórumon Lengyelország. A lengyel vezetők - szemben Putyinnal - nem kaptak lehetőséget a megnyilatkozásra, és távolmaradásukkal aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy Oroszország Izrael segítségével "átírja a történelmet".

Lengyelország attól tart, hogy az eseményen háttérbe kerül a részben a második világháború kirobbanásához vezető Molotov-Ribbentrop paktum, amelyben Lengyelország és Európa keleti részének felosztásáról született megállapodás Németország és a Szovjetunió között. A paktum 1939. augusztus 23-i aláírása előtt néhány héttel a náci Németország felmondta az 1934-ben Lengyelországgal megkötött megnemtámadási egyezményét.

Ugyan Jeruzsálembe utazott, de végül mégsem vesz részt a Jad Vasem megemlékezésén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sem, mert átadta helyét olyan holokauszt túlélőknek, akik nem kaptak lehetőséget a belépésre.

Az utóbbi napokban a Jediót Ahronót című újság honlapján, a yneten jelezte egy 94 éves auschwitzi túlélő, hogy helyhiány miatt nem lehet jelen az eseményen, ugyanis a 780 személyesre tervezett fűtött sátorban csak nyolcvan helyet biztosítottak túlélőknek. Az idős túlélők általában kísérőkkel érkeznek, így ez valójában csak mintegy harminc helyet jelent.

Korábban több miniszter is felajánlotta belépési lehetőségét a túlélőknek, és hozzájuk csatlakozott az ukrán elnök is. Zelenszkij részt vesz az előre megbeszélt politikai találkozókon, de a világtalálkozó idején a Siratófalhoz és Jeruzsálem óvárosába látogat el.

Rovatok