Index Vakbarát Hírportál

Trump: A magzatoknak nem volt erősebb védelmezője a Fehér Házban

2020. január 24., péntek 21:42

Donald Trump volt az Egyesült Államok történetének első elnöke, aki részt vett a Washingtonban tartott, March For Life (Menet az életért) abortuszellenes felvonuláson.

Trump a beszédében a demokrata ellenfeleit támadta, és elmondta, hogy a magzatoknak még sosem volt erősebb védelmezője a Fehér Házban, mint most,írja a Reuters.

Az elnök szerint az amerikai baloldal azon dolgozik, hogy "eltörölje az Isten adta jogokat", bezárja az egyházalapú jótékony szervezeteket, betiltsa a nyilvános hitgyakorlást, és "elhallgattassa azokat, akik az élet szentségében hisznek".  Trump szerint azért támadják őt, mert a felvonulókért küzd. Az amerikai elnök évekkel ezelőtt még támogatta az abortuszt, de az elnökválasztási kampánya alatt azt ígérte, hogy olyan bírákat fog kinevezni, akik az abortuszt megint illegálissá tehetik.

"Tudjuk, hogy minden emberi lélek isteni, és minden emberi élet, akár megszületett, akár nem, a mindenható Isten szent képére formálódik"

- mondta az elnök.

A March For Life-ot az 1973-as Roe v. Wade-ügy határozatának évfordulóján tartják. Ez volt az a per, aminek a végén kimondták, hogy a nő alkotmányos joga az abortusz, az eljárást pedig az egész országban legálissá tették. A Reuters/Ipsos közös felmérése szerint az amerikai 58 százaléka úgy gondolja, hogy az abortusznak legálisnak kell lennie.

Rovatok