Index Vakbarát Hírportál

80 ezer kanadai tiltakozik Harry és Meghan védelmének fizetése ellen

2020. január 24., péntek 06:03

Hat nap alatt 80 ezer kanadai írta alá a petíciót, hogy a félig Kanadába költöző Harry herceg és Meghan Markle fizessék saját maguknak a védelmet, ne pedig az adófizetőknek kelljen ezt állniuk, írja a Fox News.

Mivel ha csak részidőben is, de odaköltöznek, akkor a kanadai kormánynak jogilag kötelező védelmet biztosítani számukra a státuszuk miatt. Ez pedig a Reutersnek nyilatkozó biztonsági szakértők szerint a kanadai adófizetőknek évi több millió dollárjukba fájhat majd.

A kanadaiak örömmel látják a herceget és a hercegnét, de világossá tették, hogy az adófizetőket nem lehet arra kényszeríteni, hogy anyagilag támogassák őket, amíg itt élnek

– mondta minderről az adófizetők szövetségének elnöke.

Az udvar  pár napja jelentette be , hogy Harry és Meghan gyakorlatilag kivonul a királyi családból, legalábbis a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, közpénzellátmányban ezentúl nem részesülnek, és Harry nagymamáját, II. Erzsébet királynőt sem képviselhetik hivatalos fórumokon. 

A házaspár emellett a jövőben – várhatóan tavasztól – nem használja az „ő királyi fensége” (His/Her Royal Highness, HRH) titulust sem, amelyre Harry az uralkodó egyenes ági leszármazottjaként, Meghan hercegné pedig Harry feleségeként tarthatott igényt.

Mindezek közvetlen előzményeként a házaspár január második hetében teljesen váratlanul bejelentette, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként ellátott hivatalos funkcióitól, pénzügyileg függetlenné kíván válni, és a jövőben ideje egy részét Kanadában tölti.

A világszerte hatalmas feltűnést keltő fejleményről Harry az általa alapított, elsősorban a HIV-fertőzött afrikai gyermekek megsegítésére létrehozott Sentebale jótékonysági alapítvány vasárnap esti londoni rendezvényén beszélt először személyesen nyilvánosan. Azt mondta: nagyon elszomorítja, hogy a helyzet idáig fajult, és nem könnyű szívvel hozta meg azt a döntést, hogy visszalép hivatalos funkcióitól. Kijelentette ugyanakkor:

a döntés sokévnyi kihívás után, hónapokig tartó tárgyalássorozat eredményeként született meg, miután nem maradt más reális választási lehetőségünk.

Hozzátette: Meghannal együtt azt remélték, hogy a továbbiakban is szolgálhatják a királynőt, a Nemzetközösséget és a fegyveres erők azon szervezeteit, amelyekhez ő kötődik, de mindezt közpénzek igénybevétele nélkül szerették volna tenni, de „sajnos ez nem bizonyult lehetségesnek”.

Ebben a  cikkünkben összefoglaltuk a visszalépést érintő, legfontosabb kérdéseket, a védelemtől a pénzügyekig:

Rovatok