Index Vakbarát Hírportál

Soros György globális felsőoktatási hálózatot indít

2020. január 24., péntek 08:47

Új globális egyetemi hálózat létrehozását jelentette be Soros György, amihez egymilliárd dollárt adományoz, hogy a hallgatók felkészülhessenek a "jelenlegi és jövőbeli globális kihívásokra", írja a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations) közleményében.

A hálózat a Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat nevet kapta, tervei szerint az oktatást és kutatást integrálja a felsőoktatási intézmények között világszerte, oktatási hálózati kurzusokat, közös képzési programokat csinálnak majd, diákokat és oktatókat hoznak össze online vagy személyes konzultációkra. Az új hálózat magját a többi közt a CEU fogja képezni.

Célja, hogy biztosítsák a "vélemények szabad kifejetését és a különböző meggyőződések sokszínűségének biztosítását".

A közleményben hozzáteszik, hogy arra fognak törekedni, hogy elérjék a "negligált társadalmi csoportokat", mint a menekültek, a börtönbüntetésüket töltők, a romák vagy az otthonukat elhagyni kénytelen emberek. Emellett ösztöndíjprogramot is elindítanának, amiben összekapcsolnák a "politikailag üldözött kutatókat".

Soros György minderről azt mondta: „Úgy hiszem, legnagyobb reményünk az oktatáshoz való hozzáférésben rejlik, ami a kritikai gondolkodás erősítésével és az akadémiai szabadság hangsúlyozásával megerősíti az egyének autonómiáját. (...) Egymagunk nem tudunk globális hálózatot kiépíteni. Remélem, azok, akik osztják ezt a víziót, csatlakozni fognak hozzánk ennek megvalósításában."

A közlemény szerint Soros György az elmúlt harminc évben eddig már több mint 32 milliárd dollárt adományozott oktatási és társadalmi igazságosságot erősítő célokra.

Rovatok