Index Vakbarát Hírportál

Irán képes akár atomfegyverhez szükséges dúsított uránt is előállítani

2020. január 25., szombat 20:09 | aznap frissítve

Irán képes bármilyen dúsítottságú urán előállítására, ha a hatóságok úgy akarják, legalábbis az ország atomügynöksége szerint, írja az MTI.

Jelen pillanatban, ha [az iráni hatóságok] meghozzák a döntést, az Iráni Atomenergia Szervezet képes lesz bármilyen százalékban uránt dúsítani

– mondta Ali Asgar Zarean, az atomügynökség helyettes vezetője szombaton.

EZ AZT IS JELENTHETI, HOGY IRÁN KÉPES EGY ATOMFEGYVER LÉTREHOZÁSÁHOZ SZÜKSÉGES DÚSÍTOTT URÁNMENNYISÉG LÉTREHOZÁSÁRA.

Irán még január elején közölte, hogy nem veszi figyelembe az urándúsításra vonatkozó korlátozásokat, de változatlanul folytatja az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel. A korlátozások feloldása óta az iráni uránkészlet meghaladja az 1200 kilogrammot, és ezzel a mennyiséggel fogják nemsokára megnövelni a dúsított uránkészletet, mondta Zarean.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban mondta fel a 2015-ös iráni atomalkut, és az olajexportot érintő szankciókat vezetett be a „maximális nyomásgyakorlás” érdekében. Irán az atomalkuban vállalta, hogy kétharmadával csökkenti urándúsítási kapacitását, alacsony dúsítású uránkészleteinek 96 százalékát felszámolja, vagy másik országba szállítja, de engedélyezték neki, hogy továbbra is dúsíthasson uránt kutatási és fejlesztési célokra.

Az atomalku amerikai felmondása csak egy szelete a Trump elnöksége alatt kiéleződött USA–Irán-konfliktusnak, ami Kászim Szulejmáni kivégzése óta még élesebb lett. Erről szóló cikkeinket itt érheti el: 

Rovatok