Index Vakbarát Hírportál

Love story Phenjanból: hat év után előkerült Kim Dzsongun elveszettnek hitt nagynénje

2020. január 26., vasárnap 12:46

Férje volt egykoron Észak-Korea második embere, de Kim Dzsongun 2013 decemberében árulónak nyilvánította, megalázta és kivégeztette.

Váratlanul, hat év kényszerszünet után hivatalos eseményen jelent meg Kim Dzsongun észak-koreai vezető nagynénje - írja a South China Morning Post.

A 73 éves Kim Jonghui felbukkanása azért okozhatott meglepetést, mert az izolált kommunista állam diktátora hat éve megalázta és kivégeztette a férjét, Csang Szongtheket, és akkor a feleséget is egy szanatóriumba száműzte. 

Nyugati befolyások érték

Csangot akkor megvádolták azzal, hogy káros nyugati befolyások érték, ezért iszik, drogozik, cserélgeti a nőit, de természetesében esetében sem maradhatott el az alapvető vád: ellenforradalmi puccsot szervezett és hazaárulóvá vált.

Ahogy az már Észak-Koreában lenni szokott, Csang arca előbb mindenhonnan lekerült, még a dokumentumfilmek jeleneteiből is kimontírozták az "árulót". Kim Dzsongun ebben az időszakában elég gyorsan kivégeztette az apja, Kim Dzsongil generációjába tartozó vezetőket, köztük több saját rokonát is.

Kirángatták, kivégezték

Az akkor az ország második számú vezetőjének tartott Csang Szongtheket konkrétan egy állami ülésről rángatták ki a katonák, és a felvételeket bemutatták az állami tévében, majd természetesen

Csang minden bűnét elismerte és kivégezték.

A feleség sorsa azért lehetett már akkor is bizonytalan, mert híre kelt, hogy a csaló és megcsaló férj a bűnök elkövetése idején már elhagyta feleségét.

Holdújév

2020. január 25-e a világ egynegyedének az év legnagyobb ünnepe volt, az úgynevezett holdújév alkalmából Phenjanban is ünnepi koncertet adtak, itt jelent meg az országot vezető Kim Dzsongun és felesége mellett a nagynéni. 

A koncertről a hivatalos KCNA észak-koreai hírügynökség és a Rodong Sinmun újság  is közölt képet, amelyen a nagynéni szemüvegben és hagyományos fekete koreai  ruhában jelent meg   . A ki szeretné böngészni a hivatalos észak-koreai lapot angolul, itt megteheti, a tartalom döntően a legfelső vezető aktivitásaival foglalkozik. 

Elemzők szerint a háttérben az állhat, hogy a gazdasági válsággal küzdő, koldusszegény államban Kim Dzsongun egységet szeretne mutatni.

Rovatok