Index Vakbarát Hírportál

Ipari kamera előtt kokainozott az okos albán polgármester

2020. január 26., vasárnap 10:08

A politikus állítja, az ellenzék készített róla montázst, ám, ha a megindított vizsgálat szerint a személyes fogyasztáson túl, a polgármester kereskedett is, akár tíz évet is kaphat.

Különös kokainbotrány tartja izgalomban Albániát. Egy oknyomozó újságíró, Artan Hoxha előbb megírta, hogy Lefter Alla, Bulqiza albán város szocialista polgármestere kokainozik, majd egy népszerű tévéshow-ban be is mutatta a bizonyítékait.  

A polgármester nyilvános helyen, egy bár előterében, éppen a biztonsági kamera fókuszában látható a képeken, illetve az eddig publikált rövid videón, amelyet az újságíró szerint majd egy hosszabb is követ.

Vizsgálat indult

Alla védekezik, mint a Balkan Insight tudósítása leírja, manipulált felvételről és képekről beszél, sőt bejelentette, hogy azonnal elindul Tiranába, hogy büntetőfeljelentést tegyen, az őt lejáratni szándékozó jobboldali politikusok ellen.

Végül tényleg eljutott az ország fővárosába, ahol azonban az albán hatóságok őt hallgatták kis, és azonnal elkezdték vizsgálni az ügyet.

Arben Kraja, a SPAK (albán speciális korrupcióellenes ügyészség) vezetője elmondta, nyomozást indítottak Lefter Alla ügyében kábítószerek előállítása, kereskedelme és birtoklása miatt. A bűncselekmény akár tíz év börtönbüntetést is vonhat maga után, ez akkor lehetséges, ha bebizonyosodik, hogy kábítószer nemcsak személyes használatra volt nála.

Családi háttér

Mindez, elsősorban a kereskedelem természetesen pár szippantós kép alapján, még nem tűnne túl valószínűnek, de a bandaháborúktól kísért városban és Alla családi hátterével már érthetőbb.

Azz ügy közvetlen előzményeként a baloldali politikus fiát két hónapja, 2019 novemberében kábítószer-birtoklás miatt már letartóztatta a tiranai rendőrség , igaz később szabadon is engedte.

Az albán sajtó megosztott abban, hogy egyáltalán felmerül-e valamilyen bűncselekmény az ügyben, a  a kábítószer elfogyasztása ugyanis önmagában nem az, de az illegális birtoklás, illetve a nyilvános helyen történő fogyasztás ronthat a politikus helyzetén.

Edi Rama szocialista miniszterelnök egyelőre még nem szólalt meg az ügyben.

A bűnös város

Bulqiza a kommunizmus alatt menő albán város volt. Feltéve persze, hogy volt ilyen egyáltalán a sztálinista és rettentően szegény államban.

Mindenesetre a település az albán krómbányászat központja volt, itt voltak a legjövedelmezőbb bányák, sok fiatal munkással, relatíve fejlett infrastruktúrával, új blokkházak sorával.

Később még geológiai és bányaművelési szakiskola is nyílt a településen.

Aztán a bányákat bezárták, magas lett a városban a munkanélküliség. Később párat megint újranyitottak, és komoly maffiaharc bontakozott ki a bányászati jogokért.

Rovatok