Index Vakbarát Hírportál

Az ausztrálok fele a saját pénzével is segíti a bozóttüzek elleni harcot

2020. január 27., hétfő 14:58

Az ausztrálok fele adott  pénzt azért, hogy az Ausztráliában dúló bozóttüzek elleni harcot támogassa írja az MTI egy friss közvélemény-kutatásra hivatkozva.

Az, hogy az ausztrálok 53 százaléka adományozott pénzt a hónapok óta pusztító bozóttüzek kapcsán, abból a hétvégén bemutatott tanulmányból derült ki, amelyet a More Strategic nevű cég és a Fundraising Institute Australia (FIA) készített.

Az ausztrál adományok közel fele az FIA-hoz érkezett be, 14 százalékot a Facebookon keresztül adományozták az emberek. Az összegyűjtött pénz mennyiségéről szóló becslések változóak, az adományok ugyanis folyamatosan érkeznek Ausztráliából és külföldről is. Vannak olyan becslések, amelyek szerint több százmillió dollár (30,6 milliárd forint) érkezhetett be.

Az biztos, hogy csak az Ausztrál Vöröskereszt 115 millió dolláros (azaz 23 milliárd forintos) nagyságrendben gyűjtött adományt, amelyből legalább 10 millió dollárnyit felemésztenek az adminisztratív költségek. Az egyik legsikeresebb facebookos akció, amelyet az ausztrál komikus, Celeste Barber indított, 50 millió dolláros nagyságrendű adományt gyűjtött. 

A bozóttüzek egyáltalán nem számítanak szokatlannak Ausztráliában, de ebben a szezonban korán kezdődtek a tüzek és az elmúlt négy hónapban 33 ember és több millió állat halálát okozták, emellett görögországnyi területet égettek le. A tűz lerombolt többezernyi otthont, a sérülések mellett sok lelki sebet is ejtett. Az ausztrálok ezért egyre jobban összefognak és segítik egymást.

A bozóttüzek által legsúlyosabban érintett Victoria, Új-Dél-Wales és Queensland államokban több mint egy hete tartó esőzéseknek köszönhetően a tüzek száma kevesebb mint a felére csökkent, de még mindig sok tűz ég.

A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a hűvösebb időjárás hamarosan véget ér és hamarosan vissza fog térni a forró és száraz idő.

Rovatok