Index Vakbarát Hírportál

Pekingben is meghalt egy koronavírussal fertőzött ember

2020. január 27., hétfő 17:41 | aznap frissítve

Pekingből hétfőn jelentették a koronavírus okozta járvány első halálos áldozatát – írja a kínai állami tévé, a CCTV alapján az MTI.

Az ötvenéves áldozat január 8-án tért vissza a fővárosba a fertőzés gócpontjának számító Vuhanból, és január 22-én diagnosztizálták nála a betegséget.

Pénteken a pekingi és a sanghaji városvezetés arra szólította fel a lakosságot, hogy amennyiben a közelmúltban jártak a vírus által legsúlyosabban érintett területeken, akkor 14 napon át ne hagyják el otthonukat. A nemzeti egészségügyi bizottság szerint ugyanis a vírus lappangási ideje akár 14 napig is lehet.

Amerikában állítólag nem terjed a vírus

Az USA-ban nem terjed a koronavírus, írja az ABC News az Egyesült Államok járványügyi hivatalának egyik igazgatójára, Dr. Nancy Messonnier hivatkozva. Messonnier szerint érthető, hogy az amerikaiakat aggasztja a fertőzésveszély, de szerinte egyelőre nem jelent konkrét egészségügyi veszélyt a koronavírus az USA-ban.

Az USA egyébként kész segítséget nyújtani Kínának a koronavírus-járvány féken tartása érdekében, legalábbis ezt posztolta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren hétfőn. Az amerikai kormányzat folyamatos kapcsolatban áll Kínával – írta az elnök. „Felajánlottuk Kínának és Hszi elnöknek a szükséges segítséget. Nagyszerű szakértőink vannak”.

Trump tweetje arra is kitér, hogy az Egyesült Államokban „nagyon kevés” megbetegedésről tudnak, de az egészségügyi hatóságok figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Az Egyesült Államokban eddig öt esetben diagnosztizáltak koronavírust. Arizonában, Los Angeles környékén, Chicagóban, Texasban és az északnyugati Washington államban ápolnak koronavírusos betegeket. Valamennyi páciens korábban a kínai Vuhanban járt. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még pénteken nyilvánosságra hozott közleményében tudatta: jelenleg 22 tagállamban 63 gyanús esetet vizsgálnak.

A WHO módosította a korábbi helyzetértékelését

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - írja az MTI. Korábban az ENSZ szakosított szervezete azt írta, hogy a veszély "nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten".

A WHO a válság kezdete óta hat helyzetjelentést adott ki. A harmadik jelentéstől már veszélyhelyzetet állapított meg.  A hétfőre virradóra kiadott hatodik jelentésben a WHO módosította az elemzését, mondván, hogy "a helyzetértékelés nem változott: nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és magas nemzetközi szinten".

A koronavírus a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. A vírus Peking mellett egyebek közt Sanghajban, az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Japánban, Ausztráliában, Srí Lankán, Franciaországban és Kanadában is megjelent.

Várhatóan február elsejére lesz kész a 11 millió lakosú Vuhanban előre gyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 beteget tud majd ellátni.

Arról, hogy a koronavírus miatt Magyarországon lefújták a budapesti holdújévi fesztivált, illetve karanténba helyezik munkába állás előtt a Kínából érkező alkalmazottakat a Samsung gödi gyárában, itt olvashat részletesebben.

Hongkongi kutatók pedig matematikai modelleket elemezve arra jutottak, hogy a még lappangó megbetegedések száma Kínában már meghaladja a 40 ezret - írja az MTI. A Hongkongi Egyetem (HKU) tudósai figyelmeztettek a vírus terjedésének gyorsulására. Az egyetem orvosi kara együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) a fertőző betegségek kezelésében. Kínában eddig összesen 2744 megbetegedést és 80 halálesetet erősítettek meg hivatalosan, a gyanús esetek száma viszont egy nap alatt megduplázódott és megközelítette a hatezret. "Fel kell készülnünk arra, hogy ez a különös járvány világjárvány lesz" - jelentette ki Gabriel Leung, a HKU kutatócsoportjának vezetője.

A Der Spiegel pedig arról ír, hogy a német kormány már azt tervezgeti, hogy a hadsereg segítségével szállítanák haza a Vuhanban rekedt németeket. A kínai nagyvárosban és a közelében nagyjából 90 német állampolgár van, egyelőre csak mérlegelik a lehetőségeket, mert németeket ért fertőzésekről egyelőre nem kaptak hírt. A tervek szerint egy katonai csapatszállító, valamint egy katonai kórházgép menne egyébként a Kínában rekedt németekért.

Rovatok