Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy repülőgép Afganisztánban

2020. január 27., hétfő 11:45 | aznap frissítve

Cikkünk frissül.

Lezuhant egy repülőgép hétfőn Afganisztánban, de egyelőre nem tudni biztosan, hogy hányan voltak a gép fedélzetén, sőt még az is kérdéses, hogy utasszállító, vagy katonai gépről van szó - közölték afgán illetékesek.

A tálibok szóvivőjük útján bejelentették, hogy ők lőtték le a gépet a közép-afganisztáni Gazni felett, ám ezt eddig más források nem erősítették meg - írja az MTI. Az 1TVNews nevű afgán hírcsatornához eljuttatott közleményben a radikálisok azt mondták, a lelőtt gép az Egyesült Államok légierejéhez tartozott, a fedélzeten pedig több CIA-ügynök is utazott.

Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő azt is állította, hogy a gép minden utasa életét vesztette.

Az afgán védelmi minisztérium szóvivője, Ruhollah Ahmedzaj csupán annyit közölt az AFP francia hírügynökséggel, hogy a repülőgép fedélzetén nem afgán katonák voltak. A hírügynökség kapcsolatba lépett a Kabulban állomásozó amerikai kontingenssel is, ám onnan egyelőre nem érkezett válasz.

BBC szerint  műszaki hiba okozhatta a balesetet, a gép kigyulladhatott, mielőtt lezuhant. A lap azt is írja, hogy egy ideig úgy tűnt, hogy az állami Ariana légitársaság gépe zuhant le, de a társaság később cáfolta ezt. Ezután helyi illetékesek azt mondták, hogy valószínűleg egy külföldi gép zuhanhatott le.

Reuters szerint a tartomány, ahol a gép lezuhant, tálib ellenőrzés alatt áll. A lap megszólaltatott egy tálib vezetőt, aki azt mondta, ők is csak a hírekből értesültek a történésekről.

A CNBC közzétett egy felvételt, amelyen egy amerikai gép roncsai láthatóak, de az amerikai fegyveres erők nem erősítették meg, hogy az ő gépük zuhant le.

A BBC szerint a közösségi médiában terjedő felvételen látható roncs egy Bombardier E-11A típusú repülőgép roncsa, ilyeneket pedig az amerikai hadsereg használ felderítésre Afganisztán felett. Az Egyesült Államok hadserege vizsgálatot indított, de továbbra sem erősítették meg, hogy az ő gépükről van szó.  Az USA közel-keleti műveleteit irányító parancsnokság (CENTCOM) szóvivője, Beth Riordan az MTI szerint korábban azt mondta, a repülőgépet még nem azonosították, és nem tudják azt sem, hogy valóban az amerikaiak légierejéhez tartozott-e. Riordan elzárkózott a tálib bejelentés kommentálásától.

A Reutersnek egy névtelenséget kérő hivatalos forrás azt mondta, hogy valóban egy kisebb amerikai katonai gépről van szó, kevesebb, mint tíz ember utazott rajta, és egyelőre nincs arra utaló információ, hogy ellenséges erők lőtték volna le a gépet.

Rovatok