Index Vakbarát Hírportál

Akkora a migránspánik két Srí Lanka-i pékmester miatt Gyergyóditróban, hogy már népszavaznának, hogy eltűnjön a két pék

2020. január 28., kedd 16:45

Két Srí Lanka-i pékmester érkezése miatt lázadt fel a fél település a Hargita megyei Gyergyóditróban, írta meg hétfőn a Maszol.ro. A két péket az egyik helyi pékség alkalmazza, ráadásul nem először foglalkoztatnak más országokból érkező munkaerőt. Most mégis elszabadultak az indulatok, olyannyira, hogy a kevesebb mint 5 ezer fős településen külön Facebook-csoportot hoztak létre „Migránsmentes Ditrót akarunk” néven, aminek mostanra 2500 tagja van. A csoportban pedig már a fizikai erőszak is téma, sőt, mint keddi cikkében írja a lap, már népszavazást kezdeményeznének azért, hogy a két pék eltűnjön a településről.

Frissítés: A lap friss beszámolója szerint a fenyegetések hatására a két pék ideiglenesen a közeli Gyergyószárhegyre költözött.

A két férfi két hete dolgozik Gyergyóditróban, és ahogy egyre többen találkoztak velük, elterjedt a „rémhír”, hogy migránsokat telepítenek a településre. Köllő Csaba, a pékség tulajdonosa a romániai magyar lapnak elmondta, hogy szerinte valamilyen személyes konfliktus miatt gerjesztik a feszültséget.

Nem letelepedni jöttek ide, család nélkül érkeztek, képzettek és az első tapasztalataink szerint megbízhatóak. A helyi munkaerő segítségére lehetnek abban, hogy tartsuk a megfelelő minőséget. Hivatalosan vállaltak nálunk munkát, minden iratuk rendben van

– mondta a tulajdonos, aki hozzátette, több ditrói is más országban dolgozott, dolgozik.

„Ha bennünket így fogadtak volna külföldön, most nagy bajban lennénk.”

Majd azt is hozzátette, hogy ha tartani akarják a minőséget, akkor külföldről kell munkaerőt hozniuk. „Különösen igaz ez a mesterekre. Nem szeretnénk egy tíz éven át felépített brandet lerombolni. Ha külföldi szakemberek keze munkája nyomán javítani tudunk a minőségen, akkor őket fogjuk alkalmazni” – mondta.

Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere a lapnak azt mondta, szerdán tanácsülés lesz a településen, és ugyan alapvetően nincs napirenden ez a téma, de tudja, hogy többen oda akarnak menni, így biztosan szó lesz erről is. Puskás sajnálatosnak tartja, hogy „vannak olyan emberek, akik uszítanak”, majd hozzátette, alapvetően jó lenne, ha helyi munkaerő dolgozna helyben, de ők meg azért mennek külföldre dolgozni, mert nem fizetik meg eléggé őket. 

A lap keddi cikkében már azt írja, helyi népszavazás kiírásáról próbálják meggyőzni a szerdai tanácsülésen a település vezetőit. Egy helyi forrásuk úgy nyilatkozott, a tiltakozók a polgármestert szeretnék felkérni „indítványozzon népszavazást, vagy bármit, amivel meg lehet akadályozni a vendégmunkások alkalmazását a község területén”.

Rovatok