Index Vakbarát Hírportál

Ötszörös gyerekgyilkos nyomára vezetett a 13 éves rejtély

2020. január 28., kedd 15:42

A kaliforniai Yolo megye nyomozóit 2007 óta nyomasztotta egy megoldatlan ügy: előkerültek egy 1 hónapos kisbaba földi maradványai, de nemhogy azt nem tudták, ki ölte meg, még arról sem volt sejtelmük sem, ki volt ő. Nemrég viszont egy új módszerrel sikerült azonosítani az áldozatot, meglett a gyanúsított is, aki a csecsemő apja. A nyomozás napvilágra hozta, hogy a férfi négy másik kisgyereke ugyanilyen sorsra jutott. A vádlott más ügyek miatt börtönben ült, de már közel volt a szabadulása, pár napon múlott, hogy nem engedték ki. Halálbüntetést is kaphat.

Az 1 hónapos Nikko Lee Perez földi maradványait egy halász fedezte fel 2007. március 29-én Kaliforniában, pár kilométerre a Sacramento melletti Woodlandtől, egy csatornában, lezárt fém hűtőládában. A babán pelenka volt, belegöngyölték egy micimackós takaróba, és különféle súlyos tárgyakat tettek mellé nehezéknek. A halálát tompa tárgy okozta ütés okozta. Hogy a neve Nikko Lee Perez volt, az majdnem 13 éven át titok maradt: csak 2019 októberében sikerült azonosítani. Amikor azonban ez végre megtörtént, meglett a feltételezett gyilkosa is:

a saját apja, és az is kiderült, hogy a férfi négy másik kisgyerek haláláért is felelős lehet.

Az áttörésről hétfőn számoltak be sajtótájékoztatón az illetékes hatóságok.

A New York Times cikke szerint egy újfajta módszer vezetett el a rejtély megoldásához. Miután az áldozat DNS-ét mindaddig hiába próbálták megfeleltetni valamelyik, bűnügyi helyszínről származó mintának a szövetségi adatbázisban, 2019 októberében kiterjesztették a keresést a meggyilkolt kisbaba esetleges rokonainak mintáira. Sikerült is így felállítaniuk egy listát a potenciális testvérekről és szülőkről. Így jutottak el az 57 éves Paul Perezhez, az apához.

Három gyerek haláláról nem is tudtak eddig

A hétfői sajtótájékoztatón bejelentették: Perezt megvádolták azzal, hogy megkínozta és megölte Nikko Lee nevű kisfiát még 1996-ban. És közölték azt is, hogy a nyomozás többet tárt fel, mint ennek az egyetlen gyilkossági ügynek a megoldása: Perez a gyanú szerint négy másik gyerekét is megölte 1992 és 2001 között.

Nikko Lee-hez hasonlóan mind a négyen Kaliforniában születtek, és egyikük sem érte meg a fél évet. Nikko Lee a harmadik volt az áldozatok sorában. Fresnóban született 1996. november 8-án. Mielőtt az ő esetét Perezhez kötötték volna, a hatóságok a többi négy gyerek közül csak az egyik, a legidősebb Kato Allen 1992-es haláláról tudtak, mondta a Yolo megyei seriff iroda illetékese, Matthew Davis hadnagy. Erről a tragédiáról még akkor tudomást szereztek, amikor megtörtént, de Davis nem közölt részleteket arról, pontosan mit is tudtak a körülményekről.

A másik három testvér haláláról a hadnagy szerint a mostani, folyamatban lévő nyomozás során szereztek tudomást. A gyerekeket sohasem jelentették eltűntként, és a holttestük sem került elő. Bizarr részlet, hogy az 1996-ban meggyilkolt Nikko Lee Perez után, 1997-ben született baba ugyanazt a nevet kapta, őt is Nikko Lee Pereznek anyakönyvezték.

Az ügyben egyelőre sok a nyitott kérdés, amelyre a sajtótájékoztatón a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem adtak választ, például hogy született-e még rajtuk kívül gyereke Pereznek, illetve hogy a meggyilkolt babák ugyanattól az anyától vagy különböző nőktől születtek-e. 

Már majdnem kiengedték a börtönből

Tom Lopez, a megyei seriff úgy fogalmazott: 40 éves pályafutása alatt nem volt ennél felkavaróbb esete,

nem létezhet kiszolgáltatottabb és ártatlanabb áldozat, mint egy csecsemő. És ebben az ügyben öt van belőlük

Perez, aki amúgy elítélt szexuális bűnöző, jelenleg is börtönben van. Legutóbb 2010-ben ültették le autólopás és illegális fegyvertartás miatt. Ha nem emelnek most vádat ellene a gyerekgyilkosságok miatt, már szabadlábon lenne. Pár nappal a szabadulása kitűzött ideje előtt történt meg a vádemelés.

Elképzelhető, hogy az ügyészség halálbüntetést fog kérni rá, de eddig a döntésig még hónapok vannak hátra Jeff Reisig ügyész szerint. Reisig azt mondta:

a tudomány és a DNS ereje megmutatta, hogy a szörnyek és gyilkosok nem tudnak többé örökre elrejtőzni.

Rovatok