Index Vakbarát Hírportál

Felfüggeszti kínai járatait a British Airways

2020. január 29., szerda 09:47

Felfüggeszti kínai járatait a British Airways a koronavírus-járvány miatt – írta a BBC. A légitársaság azután döntött így, hogy a brit külügyminisztérium azt javasolta állampolgárainak, csak különösen indokolt esetben utazzanak Kínába, ahol már több mint hatezer ember fertőződött meg a tüdőgyulladást okozó vírussal, amely szerdára 132 ember halálát okozta.

200 brit állampolgárát ugyanakkor kész evakuálni az Egyesült Királyság: a járvány központjából hazaszállítottakat két hétre karanténba helyezik, a tervek szerint egy katonai objektumban – írta a BBC.

A járvány epicentruma az 56 milliós Hupej tartomány központja, a 11 milliós Vuhan, ezer kilométerrel délre Pekingtől. Azonban Tibetet kivéve az 1,4 milliárdos ország minden tartományából jelentettek megbetegedést, és több halálos esetet is. (Külföldön eddig 14 országból jelentettek mintegy száz fertőzöttet, közöttük halálos eset egyelőre nincs.)

Korábban néhány járatát már törölte a United Airlines, az Air Canada és a Pacific Airways is, de a BA az első, amely minden kínai járatát felfüggesztette.

Könnyen lehet, hogy a fertőzések számának növekedésével hamarosan más légitársaságok is hasonlóan döntenek.

Magyarországot több kínai légitársaság is repüli:

Egyelőre nincs szó ezek felfüggesztéséről. A Budapest Airport közölte , felkészültek arra , ha a magyar hatóságok rendkívüli intézkedéseket vezetnek be a Liszt Ferenc repülőtéren – írta az MTI. Jelentős készlettel rendelkeznek minden szükséges eszközből és felszerelésből.

Kazahsztán is felfüggeszti az utasközlekedést Kínával

Kazahsztán felfüggeszt mindenfajta, légi, közúti és vasúti utasközlekedést Kínával, és nem ad ki vízumot kínai állampolgároknak, megelőzendő a koronavírus terjedését az országban - jelentette be szerdán a válságmegelőzéssel foglalkozó tárcaközi bizottság, írja az MTI.

A testület döntése értelmében szerdától szüneteltetik a busz-, péntektől a vasúti, vasárnaptól pedig a légi közlekedést a két ország között. A testület közölte, hogy éjjel-nappal figyeli az egészségügyi helyzet alakulását, és jelen pillanatban nem tud arról, hogy megjelent volna a kór az országban.

Zsandarbek Beksin tiszti főorvos azt mondta, hogy 35 embert különítettek el kórházban, és közülük 27-nél állapítottak meg vírusos légúti fertőzést vagy influenzát, illetve többfajta fertőzést, további nyolc beteg mintáit pedig vizsgálatokra elküldték a Kínából eredő koronavírus beazonosítására képes járványügyi intézetbe. Beksin szerint január 6. óta több mint 12 ezer ember érkezett az országba Kínából, és 51 százalékukkal kapcsolatba tudtak lépni az egészségügyi hatóságok, érdeklődtek náluk, hogy vannak-e egészségügyi panaszaik.

A megelőző intézkedések részeként a kazah hatóságok elálltak a vízilabda Ázsia-bajnokság február 12-16-i mérkőzéseinek megrendezésétől, illetve elutasították azt a kínai kérést, hogy a február 4-8. között tartandó tenisz Fed-kupa mérkőzéseit átvigyék a kínai Tungkuan városából a kazah fővárosba, Nur-Szultanba.

(Borítókép: Marcio Rodrigo Machado/Getty Images)

Rovatok