Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkolnak a hongkongi orvosok, ha nem lesz határzár Kína felől

2020. január 29., szerda 12:23

15 ezer hongkongi orvos sztrájkkal fenyegetve követeli, hogy a hatóságok vezessenek be Kínával szemben határzárat. A Kínához tartozó, de széles körű autonómiával rendelkező városállamban jelenleg nyolc, koronavírussal fertőzött beteget tartanak nyilván. Kínában – elsősorban az atipikus tüdőgyulladással járó járvány központjában, Hupej tartományban, de kisebbrészt Kína minden régiójában – csaknem hatezret, miközben a halottak száma 132-re emelkedett a keddi százról.

A hongkongi orvosok közelmúltban létrehoztak egy szakszervezetet, amelybe a napokban folyamatosan lépnek be az újabb egészségügyi alkalmazottak, hosszú sorokat alkotva – írta a  Hong Kong Free Press.

2003-ban a SARS-járvány 300 halálos áldozattal járt Hongkongban, az orvosok fokozottan veszélyeztetettek, ezért is volt ennyire gyors az orvosok szervezkedése. Az új, eddig már 15 ezer tagot számláló szakszervezet a 7 milliós Hongkong egészségügyi dolgozóinak tizedét jelenti.

A szakszervezet azt követeli, hogy nem hongkongiak Kína felől csak rendkívül indokolt okból léphessenek Hongkong területére. A hongkongiak pedig szintén csak alapos egészségügyi ellenőrzés után térhessenek haza Kínából.

A Kínával szembeni határzár követelése járványügyileg indokolt lehet, de Hongkong és Peking érzékeny politikai kapcsolatát is befolyásolhatja. A városállamban a közelmúltig nagyobb tüntetések folytak. Az ellen tiltakoztak, hogy Peking – részben az ehhez a tüntetők szerint asszisztáló helyi vezetés hozzájárulásával – egyre nagyobb befolyást szerezne a széles körű autonómiát élvező, a kínai központi politikai vezetéstől egyelőre elkülönült, pártállami cenzúrától mentes sajtóval működő városállamban.

Rovatok