Index Vakbarát Hírportál

Finnországban is megjelent a koronavírus

2020. január 29., szerda 19:40 | aznap frissítve

Friss: Egy nap alatt, szerda estére további 38-cal emelkedett Kínában a koronavírus okozta járvány halottainak száma, és Tibetből is jelentettek egy megbetegedést, az elsőt, írja az MTI. 

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint eddig 170-en haltak meg kórban.

A bizonyítottan a koronavírustól fertőzött betegek száma kedd estéről

szerda estére több mint 1700-zal, 7711-re nőtt. Közülük 1239 állapota válságos. A fertőzésgyanús eseteké 12 ezer felett van.

Kínán kívül több mint húsz országban akad, de csak néhány koronavírusos beteg. Számuk összesen 70 körül van.

Finnország

Lappföldön diagnosztizálták Finnországban az első koronavírusos megbetegedést. Egy kínai turistát azután vizsgáltak meg, hogy megjelentek nála a vírus tünetei. 

A kórház nyilatkozata szerint 5 napja indult a fertőzés epicentrumából, Vuhanból a beteg, közvetlenül azelőtt, hogy kijárási tilalmat vezettek volna be a hatóságok a betegség megfékezésének érdekében. 

A beteg turista egy 32 éves nő, aki egyébként jó egészségügyi állapotban volt. 

Az egészségügyi hivatal szerint aggodalomra nincs ok, a nőnek ugyan van hőemelkedése, de nincsenek súlyos tünetei. Mielőtt kiengedik a karanténból, kétszer is teszteknek fogják alávetni, hogy garantálják, hogy nem fertőz meg senkit. 

A hivatal arról is beszámolt, hogy lezárultak a vizsgálatok két korábbi gyanús esetekkel kapcsolatban, és mindkét esetben kiderült, hogy a tüneteket nem a vírus okozta. 

A koronavírus már több mint 16 országban jelent meg. Európában  Franciaország és Németország is érintett, de regisztráltak megbetegedéseket Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban is.

Japán

A Vuhanból szerdán különrepülővel hazaszállított japánok közül háromról kiderült, hogy megfertőződött a koronavírussal, írja az MTI. Kétszázhat japán állampolgárt szállítottak vissza Kínából a szigetországba szerdán, közülük négyen voltak lázasak és köhögtek, ám 12 utast vittek kórházba.

Csütörtökön megérkezett a japánokat Vuhanból kimenekítő második repülő is Tokióba 200 utassal, így már 406 japán szállítottak haza Kínából. Közülük többen annak a vuhani halpiacnak a közelében laktak, amely szinte biztosan a járvány kezdőpontjának vélhető.

Franciaországban egy újabb, ötödik megbetegedést mutattak ki

Egy újabb, ötödik esetben mutatták ki az új típusú koronavírus okozta megbetegedést Franciaországban. Egy olyan idős kínai turistának a lányáról van szó, akinél előző nap diagnosztizálták a vírust Párizsban.

A nő jól van, de nyolcvan éves apját intenzív osztályon kezelik. Rajta kívül még egy fertőzött van intenzív osztályon a többi három beteg közül, akiknél múlt pénteken mutatták ki a megbetegedést. 

Agnes Buzyn egészségügyi miniszter elmondta, hogy egy katonai repülőgép húsz fős egészségügyi személyzettel szerda este indul el a kínai Vuhanba. Mintegy kétszáz olyan francia állampolgárt fog a repülőgép hazaszállítani Párizsba, akiknél az új koronavírus tünetei nem jelentkeztek. A hazatérőknek ugyanakkor 14 napig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig karanténként egy számukra kijelölt "barátságos, családok számára is kellemes befogadóhelyen".

Egy második járattal, amely csütörtökön vagy pénteken indul el, további franciákat, és külföldi állampolgárokat, elsősorban európaiakat hoznak el Kínából. 

Azokat, akiknél gyanús tüneteket észleltek, orvoscsoport fogja kísérni és egy egészségügyi különgéppel fogják őket elkülönítetten hazaszállítani, majd azonnal kórházba vinni Franciaországban. Franciaországban mind az öt koronavírusos beteg kínai vagy kínai származású, és valamennyien Kínában fertőződtek meg.

WHO: újabb vészhelyzeti ülés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója csütörtökre újabb vészhelyzeti bizottsági ülést hívott össze, miután Pekingből visszatért Genfbe. Az etióp Tedros Adhanom Ghebreyesus Twitter-üzenetében azt írta, hogy a több mint 6000 megbetegedés többségét Kínában észlelték, és mindössze az esetek 1 százalékát - 68 esetet - jelentettek 15 másik országból.

Ez a második alkalom, hogy a WHO főigazgatója összehívja a vészhelyzeti bizottság ülését az nCoV-2019 koronavírus ügyében. A múlt héten még úgy ítélte meg, hogy korai nemzetközi szükséghelyzetet hirdetni a járvány miatt.

Az MTI emlékeztet rá, hogy a WHO eddig nagyon kevés járvány miatt hirdetett ki nemzetközi méretű közegészségügyi szükséghelyzetet. Ilyen volt a H1N1 vírus 2009-ben, a Zika járvány 2016-ban és a Nyugat-Afrikában 2014 és 2016 között, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2018-ban pusztító ebola-járvány.

(YLE)

(Borítókép: A finn kórház, ahol a koronavírussal fertőzött beteget kezelik - fotó:  Lehtikuva / Kaisa Siren / Reuters)

Rovatok