Index Vakbarát Hírportál

Trump meghirdette palesztin béketervét, az izraeli hadsereg azonnal mozgósított

2020. január 29., szerda 21:08

Az izraeli hadsereg megerősíti csapatait Ciszjordániában és a Gázai övezet határánál a Donald Trump által kedden bemutatott palesztin „béketerv“-re várható palesztin tiltakozások miatt.

- írja a The Times of Israel az izraeli hadsereg bejelentésére hivatkozva. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a csapatösszevonások a béketerv kiadását követő helyzetértékelést követték. A palesztinok két napja több helyen összeütközésbe kerültek az izraeli katonákkal Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A csapaterősítések néhány napig biztosan érvényben lesznek majd, a legnagyobb tiltakozó akciók ugyanis a pénteki munkaszüneti napon várhatók. Naftali Bennet védelmi miniszter azt nyilatkozta az Ynet online lapnak, hogy

Hallom a palesztin oldalról érkező fenyegetéseket, de semmi sem rettent el minket.

Az amerikai kormányzat hosszú ideig titkolt tervezetének a palesztinok – és a nemzetközi közvélemény – által leghevesebben vitatott pontja az, miszerint a Jordán-völgyet Izrael annektálná.

A Jordán-völgy legnagyobb palesztin városa, Jerikó polgármestere az MTI tudósítójának is azt nyilatkozta, hogy békés eszközökkel, de szembeszállnak a kizárólag izraeli illetékesekkel egyeztetett tervek végrehajtásával.

Naftali Bennet egyébként már fel is állított egy munkacsoportot a vízgazdálkodás és Izrael mélységi védelmének szempontjából is stratégiailag fontos Jordán-völgy adminisztratív bekebelezéséhez (a régiót az 1967-es háború óta az izraeli hadsereg tartja ellenőrzése alatt).

Ezen kívül sokan azt is sérelmezik, hogy Trump a nemzetközileg el nem ismert ciszjordániai telepeket is Izrael részének ismerné el, melynek köszönhetően papíron hiába alakulhatna meg egy valódi állami státusszal rendelkező Palesztin Hatóság (ami előrelépés lenne Trumpék tavaly tavasszal elhintett előzetes elképzeléseihez képest), amikor területét teljesen felszabdalnák a zsidó települések, illetve az azokat összekötő utak.

This is what a future State of Palestine can look like, with a capital in parts of East Jerusalem. pic.twitter.com/39vw3pPrAL

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2020. január 28.

Persze a telepesmozgalom kiterjedtségét és mélységét tekintve totális és álszent illúziónak tűnik az a nemzetközi jogra hivatkozó réges-régi követelés, hogy Izrael vonuljon vissza az 1967 előtti határok mögé, de a különböző béketervek még januárban is azzal számoltak, hogy egyfajta területcserével lehetővé válik egy összefüggő palesztin terület kialakítása.

A rendkívül bonyolult helyzetről és a Trump-kormány palesztin kérdéshez való általános hozzáállásáról ebben a cikkben olvashat részletesen.

(Borítókép:  A Donald Trump amerikai elnök által bemutatott közel-keleti béketerv ellen tiltakozó palesztin tüntetők és izraeli katonák dulakodnak a ciszjordánia Túbászban 2020. január 29-én. - fotó: Alaa Badarneh / EPA / MTI)

Rovatok