Index Vakbarát Hírportál

A nagybányai ciánszennyezés 20. évfordulóján tüntetnek az újabb bánya ellen

2020. január 30., csütörtök 12:11 | aznap frissítve

Csütörtökön van a huszadik évfordulója a nagybányai ciánszennyezésnek, délután/este tüntetést tartanak Bukarestben a kormány épülete előtt - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület. A romániai civil társadalom sürgős, érdemi lépéseket vár Verespatak világörökséggé nyilvánítása kapcsán a kormánytól. Az elmúlt napokban 12 ezer ember fordult levélben az illetékes miniszterekhez ez ügyben.

Cián, nem fizettek kártérítést

2000. január 30-án 22 órakor a nagybányai Aurul bányavállalat létesítményéből 100 ezer köbméter cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába, és óriási környezeti katasztrófát okozva elszennyezte folyóvizeinket.

A ciánszennyezés hatására 1240 tonna hal pusztult el a Tiszán. Az ökoszisztémában végzett mérhetetlen pusztításon túl jelentősek voltak a gazdasági károk. Magyarország 29,3 milliárd forintos kárigényt jelentett be, de a ciánszennyzésért felelős ausztrál cég, az Aurul megúszta anélkül, hogy egyetlen fillér kártérítést kelljen fizetnie.

Újabb bánya készül

Húsz évvel később, most egy kanadai cég verespataki beruházása fenyeget hasonló környezeti pusztítással. A Verespatakra tervezett hatalmas külszíni fejtésű, szintén cianidos technológiájú aranybánya beruházás ellen már közel két évtizede küzdenek a helyi közösségek és erdélyi civil szervezetek.

Az aranybánya beruházás megépítésének elkerüléséhez hasznos eszköz lenne, ha Verespatak felkerülne az UNESCO Világörökség listájára.

Az ezzel kapcsolatos első lépéseket két évvel ezelőtt meg is tette az akkor leköszönő kormány. Az előző román kormány viszont egy a kanadai cég által három évvel ezelőtt indított befektetésvédelmi (ISDS) per hatására - a Garbriel Resources 5 milliárd dollár kártérítést követel, ha nem kapja meg a beruházáshoz szükséges engedélyeket - visszakozni látszott.

Orban támogatja a világörökséget

November 4. óta viszont új kormány van Romániában, és az új kormányfő, Ludovic Orban kijelentette, hogy támogatja Verespatak világörökséggé nyilvánítását.

Az ügyben sürgős lépésre lenne szükség, mert február 1-jén lejár az a határidő, amíg be lehet nyújtani az UNESCO-hoz a Verespatak világörökséggé nyilvánításához szükséges dokumentumokat.

Rovatok