Index Vakbarát Hírportál

Ismét bizalmatlansági indítvány veszélyezteti a román kormány hatalmát

2020. január 30., csütörtök 15:04

Bizalmatlansági indítványt adtak be a bukaresti jobbközép kormány ellen, írja az MTI.

Az indítványt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) adta be, hogy a kabinet megbuktatásával megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését. Az indítványt 208-an írták alá.

A miniszterelnök, Ludovic Orban által vezetett kabinet szerdán jelentett be kormányzati felelősségvállalást a helyhatósági választási törvény módosítására, ami gyakorlatban a parlamenti vita kikerülését jelentette. Az így előterjesztett törvényjavaslatot a parlament csak a kormány megbuktatásával tudja megakadályozni, ha pedig 3 napig nem nyújtott volna be bizalmatlansági indítványt az ellenzék, vagy a kabinet túlélte volna a bizalmi szavazást, a törvény automatikusan elfogadottnak minősült volna. 

A kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt azt mondta, a törvényjavaslat a polgármesterek legitimitásának érdekeit szolgálná, a politikai elemzők szerint azonban inkább a PSD meggyengítését. A bizalmatlansági javaslat beadói főként azt kifogásolták, hogy önhatalmúnak érzik ezt a döntést mindössze pár hónappal a helyhatósági voksolások előtt: a PSD és az RMDSZ ezt akarja megakadályozni (ez természetesen koalíciót nem jelent köztük, pusztán egyetértést). 

A kormány sorsáról leghamarabb következő hét csütörtökén szavazhat majd a bukaresti parlament. A román politikában egyébként nem rég, tavaly októberben nyújtottak be bizalmatlansági indítványt, ekkor még a Szociáldemokrata Párt ellen - ők meg is buktak végül. 

Rovatok