Index Vakbarát Hírportál

48 óra alatt 1000 ágyas kórházat alakítottak ki a koronavírus-járvány betegeinek

2020. január 30., csütörtök 14:31

A szellemvárossá változott Vuhanhoz közeli Huanggang városában egy üresen álló épületben 48 óra alatt alakítottak ki egy, a koronavírus-járvány betegeinek fenntartott szükségkórházat

írja a brit Metro. A kínai hatóságok helyi idő szerint pénteken hozták meg a döntést, szombaton megindultak a munkálatok, és hétfőn már szállították is az első fertőzésgyanús embert.

Az 500 munkás által végzett munka heroikus jellegét árnyalja, hogy az épületet eredetileg is kórháznak szánták, csak a munka befejezését nem január végére, hanem májusra irányozták elő (azaz számos kórházspecifikus építészeti megoldás már elve készen állt).

Vuhan körzetében négy további nagy kórház négy nap alatt történő felhúzásáról döntöttek az illetékesek, ezeket előregyártott elemekből rakják össze a munkások. Az ehhez szükséges technológiát egyébként egy 2003-ban, a SARS-járvány betegeinek ellátására épített szükségkórházon kísérletezték ki.

Az egyik ilyen kórház magyar idő szerint csütörtök hajnalban kezdődött építését ügyes PR-fogással élő videóban közvetítik (de a netes kommunikáció nem mindig mozog kiszámítható pályán, a kommentek többsége nem a koronavírus fenyegetésére, hanem Kína ujgur kisebbségének brutális elnyomására hívja fel a figyelmet):

Rovatok