Index Vakbarát Hírportál

Tétlenül ülnek a köztisztaságisok a hóekés kocsikban, és várakoznak egy Ceaușescu-rendelet miatt

2020. január 30., csütörtök 13:18

Kiderült, miért nem takarítják a bukaresti utcákat, legalábbis a G4Media hírportál szerint még mindig életben van egy 1973-as rendelet Romániában, amely szerint a „az utcákat márciustól október végéig kell seperni, a téli hónapokban pedig a havat kell eltakarítani. Emiatt az Urban SA november elsején abbahagyta az utcaseprést, a munkagépekre hóekét és sószórókat szerelt, és várja a havat. Csakhogy az idei különösen enyhe télen szinte egyáltalán nem hullott csapadék Bukarestben, a hőmérséklet pedig gyakran a 10 Celsius-fokot is meghaladta" - írja az MTI.

Ez a szabályozás is az oka, hogy a légszennyezés az egészségügyi határérték többszörösére rúg a román fővárosban.

„Nem tehetünk semmit, mert a pénzügyőrség nem hinné el, hogy januárban az utcákat mostuk: visszafizettetné velünk a pénzt”.

Senki sem nézi, hogy kint 10 fok van, süt a nap és száll a por, a levegő pedig belélegezhetetlen. Nincs hó, ami felfogja a koszt, mi meg három hónapja nem takaríthatjuk az utcákat.

Ezt Dan Ceausescu, az Urban SA marketingigazgatója mondta.

A márciustól novemberig végzett gépesített utcaseprés során hatóránként háromtonnányi - az útburkolatról összegyűjtött porból képződött - sarat szállítanak az Urban SA járművei a hulladéktelepre. Ez a por most mind az utcákon marad, jelentős részét pedig a járműforgalom a levegőbe emeli, és a járókelők belélegzik - írta a G4Media.

Rovatok