Index Vakbarát Hírportál

Oroszország a koronavírus miatt lezárja a Kínával közös határszakaszát

2020. január 30., csütörtök 11:35 | aznap frissítve

Oroszország lezárja a Kínával közös, távol-keleti határszakaszát, írja a Russia Today. Ezt Mikhail Mishustin, orosz külügyminiszter jelentette be. 

Mindez összefüggésben van Putyin elnök rendelkezésével, amely előírja, hogy az ország hatóságainak mindent meg kell tennie a koronavírus terjedésének lassítása érdekében. Az orosz külügyminisztérium korábban már arra kérte az ország állampolgárait, hogy ne utazzanak Kínába, kivéve, ha kiemelten fontos ügyről van szó.

A kínai hatóságok legfrissebb tájékoztatása szerint Kínában már 7700-an fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma pedig 170-re emelkedett. A Russia Today azt írja, hogy a két ország között tavaly több mint 110 milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalom volt, és 26 határátkelő van a közös határszakaszukon.

Kazah mentősök riogattak

Szerdán a Kínával szintén szomszédos Kazahsztán válságmegelőzéssel foglalkozó tárcaközi bizottsága az MTI szerint bejelentette, hogy az ország felfüggeszt mindenfajta, légi, közúti és vasúti utasközlekedést Kínával, és nem ad ki vízumot kínai állampolgároknak, megelőzendő a koronavírus terjedését az országban.

Két kazah mentős azonban a WhatsAppon így is a járvány elterjedésével riogatott; miután a hatóságok utánajártak az általuk megosztott álhíreknek, a két férfit álhírek terjesztése miatt letartóztatták, és akár egy év börtönre is ítélhetik őket.

A sajtóban és a közösségi médiában is felfokozott érdeklődés kíséri a járvány alakulását. A megnyilatkozások között vannak megfontoltabbak és kevésbé értelmesek, illetve nyíltan rasszisták is. A posztok közül szakmai megalapozottságát tekintve kiemelkedett Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szenthágotai János Kutatóközpont virológusának  Facebook-bejegyzése , amelyet több ezren osztották meg a napokban. Vele beszélgettünk a TNT podcast  különkiadásában .

A Johns Hopkins Egyetem már el is készítette a kínai koronavírus terjedésének frissülő, interaktív térképét. Az adatokat a WHO-tól és nagyobb járvány- és egészségügyi szervezetektől, például a CDC-től szerzik. A térkép mellett pár tízpercenként frissül a megerősített megbetegedések és halálozások száma, valamint hogy mindez hol történt.

A koronavírussal kapcsolatos legaktuálisabb híreinket tartalmazó, folyamatosan frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok