Index Vakbarát Hírportál

Videóban üzent a magyaroknak a brit nagykövet

2020. január 31., péntek 17:50 | aznap frissítve

Az Egyesült Királyság január 31-én kilép az Európai Unióból, de Európának, így Magyarországnak nem fordítunk hátat

– üzeni a magyar állampolgároknak Iain Lindsay brit nagykövet a péntek délután megosztott Facebook-videójában.

Arról beszél, hogy az Egyesült Királyság és Magyarország baráti kapcsolata sok évszázados történelmi múltra tekint vissza, és ezt szeretnék a jövőben még inkább elmélyíteni, kiszélesíteni és szorosabbá fűzni.

Az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok érdekében a kilépési tárgyalások során sikerült egy olyan megállapodást kötnünk az Unióval, mely garantálja a jogaikat. Továbbra is szívesen látjuk az ott élő magyarokat, mivel jelentős mértékben hozzájárulnak országunk kulturális és tudományos sokszínűségéhez, prosperitásához

– fogalmaz a nagykövet a magyar nyelvű videóban, majd a két ország közti kereskedelmi partnerséget is dicséri. Megemlíti, hogy a védelem, a biztonság és a külpolitika területén több közös kihívás vár a két országra.

A brit kilépés tehát nem búcsút jelent, hanem egy új közös jövő kezdetét. Ragadjuk meg az alkalmat, és munkálkodjunk a brit–magyar kapcsolatok további kiterjesztésén és elmélyítésén!

– zárja a mondandóját. 

Mint ismert, 2016. június 23-án az Egyesült Királyság állampolgárai népszavazáson úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból. A végrehajtás azonban folyamatosan csúszott, hiszen hasonlóra még nem volt példa az unió történetében, és sem az EU, sem a britek nem akartak engedni a saját álláspontjukból.

Több mint három év huzavona és számtalan füstbe ment kilépési dátum után pénteken, 2020. január 31-én viszont most már tényleg elhagyják a britek az EU-t.

Képbehozónkban röviden összefoglaltuk a brexit eddigi három és fél évét, a főszereplőket, és hogy mi várható innentől.

Meg akarja érteni a brexitet? Hozzuk a macskát!

Rovatok