Index Vakbarát Hírportál

Levették a brit zászlót az EU-s intézményekben

2020. január 31., péntek 21:01

A brexit melletti és elleni kisebb demonstrációkat is tartottak országszerte az Egyesült Királyságban, miközben a brit zászlót levették Brüsszelben az EU-s intézményekről. A Sky News videóján az Európai Tanács épületében veszik le a zászlót, és teszik el. A nap végén, helyi idő szerint 23 órakor a britek 47 év után kilépnek az EU-ból.

A brit kormány nem tervezett nagy központi ünnepséget, de Boris Johnson egy órával a kilépés előtt videóüzenetben beszél majd. A parlamentnél a Brexit Pártot vezető Nigel Farage-ék fognak ünnepelni. A téren már napközben is gyülekeztek főként kilépéspárti tüntetők, akik táblákkal, skandálással ünnepeltek.

„A város csendes, a parlament környéke az, ahol sok a zászló és van némi, de nem durva kiabálás” – jelentette tudósítónk délután Londonból. Az egyik kilépéspárti férfi egy EU-s zászlót gyújtott fel:

EU-s zászlót égetnek Londonban

A Westminster Bridge-en EU-párti aktivisták fáklyákat égettek, „Még mindig szeretjük az EU-t” – vetítettek ki egy feliratot Kentben, míg Dovernél két második világháborús veterán vett szomorú búcsút az EU-tól.

Napközben számos vezető búcsúzott a britektől, és utalt arra, hogy a pénteki kilépés után kezdődő, 11 hónapig tartó átmeneti időszakban kezdődnek a tárgyalások a jövőbeli gazdasági kapcsolatokról.

Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy Németország közeli partnere és barátja akar maradni Nagy-Britanniának, mivel közös értékek fűzik össze őket. A jövőbeli kapcsolatokról kezdődő tárgyalások pedig „biztosan nem lesznek könnyűek”.

„Ez a távozás sokk. Történelmi vészjelzés, amelyet mindegyik tagállamban, egész Európában meg kell hallanunk, és el kell gondolkodnunk rajta” – mondta Emmanuel Macron francia elnök. „A brexit azért vált lehetségessé, mert túl gyakran tettük Európát a saját nehézségeink bűnbakjává” – tette hozzá. A Sky News szerint azt is mondta, hogy az Egyesült Királyság nem várhatja, hogy ugyanúgy kezeljék majd, mint amikor még az EU tagja volt.

Képbehozónkban röviden összefoglaltuk  a brexit eddigi három és fél évét, a főszereplőket, és hogy mi várható innentől.

Meg akarja érteni a brexitet? Hozzuk a macskát!

(Borítókép: Hivatalnokok eltávolítják a brit zászlót a brüsszeli EU tanács épületében 2020. január 31-én. Fotó: Olivier Hoslet/Pool/Reuters)

Rovatok