Index Vakbarát Hírportál

Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek Amerikában is

2020. január 31., péntek 22:29 | négy éve frissítve

Egészségügyi vészhelyzetnek minősítette az amerikai kormány a koronavírus okozta járványt január 31-én, és bejelentették, hogy a kockázatot jelentő személyek beutazását az Egyesült Államokba átmenetileg korlátozni fogják.

Alex Azar egészségügyi miniszter arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Donald Trump elnök rendelete értelmében az amerikai hatóságok megtagadják azon külföldi állampolgárok bebocsátását az országba, akik az elmúlt két hétben Kínába utaztak, kivéve az amerikai állampolgárok közvetlen hozzátartozóit.

Azar szerint azok az amerikaiak, akik a járvány epicentrumában, Hupej tartományban járták az elmúlt két hétben, „14 nap kötelező karanténba kerülnek, hogy biztosan megkapják a megfelelő egészségügyi ellátást, és elvégezzék rajtuk a szűrővizsgálatokat”.

Az Amerikai Járványügyi Hatóság (CDC) vezetője, Robert Redfield szerint az amerikai polgárokat fenyegető veszély egyelőre alacsony szintű, de az intézkedésekre azért van szükség, hogy ez így is maradjon.Vasárnaptól kezdve a Kínából érkező gépek mindössze hét amerikai repülőtéren szállhatnak le. A CDC azt a 195 amerikai állampolgárt, akit már evakuáltak Vuhan városából, karanténba zárta. A Delta, a United és az American légitársaságok minden Kínába irányuló járatukat törölték, miután a külügyminisztérium óva intette az amerikaiakat a kínai utazásoktól, és a repülőjegyekre egyébként is alaposan megcsappant az igény.

A légitársaságok lehetnek az első amerikai cégek, amelyeknek már az első negyedéves eredményén látható lesz a járvány negatív pénzügyi hatása, de más globális nagyvállalatok, például az Apple, a Ford és a Kraft Heinz teljesítménye is visszaeshet, miután munkavállalóikat eltiltották a kínai üzleti utaktól, és korlátozták tevékenységüket.

Rovatok