Index Vakbarát Hírportál

Kivágták a koalák élőhelyét, több tucatnyi meghalt

2020. február 2., vasárnap 13:41

Több tucatnyi koala pusztult el vagy sérült meg decemberben egy ausztrál fakitermelő telepen – írja a BBC. Az erszényesek egy golyós eukaliptuszerdőben éltek, aminek a nagy részét kivágták, és csak néhány szál maradt állva. Az elpusztult állatok többsége a megmaradt fák között éhen halt, vagy buldózerek hajtottak át rajtuk.

Állatvédőknek nagyjából 80-at sikerült kimenteni.

A fák kivágása után nem sokkal több száz bejelentés érkezett éhező koalákról a Friends of the Earth Australia nevű állatvédő szervezethez. Néhány szemtanú elvileg még azt is látta, ahogy halott koalákon hajtottak át.

Az illetékes minisztérium nyomozást indít az ügyben.

Az Animals Australia nevű állatvédők tegnap több állatorvossal és szakemberrel kiszálltak a helyszínre. A szervezet felhívta az emberek figyelmét arra, hogy a bozóttüzek miatt a koalák gyakran szorulnak olyan területekre, ahol kivágják a fákat. A fakitermelő cégek kötelesek koalakeresőket foglalkoztatni, akik kiszúrják, ha egy koala egy kivágandó fán ül. Ezeket az állatokat kötelesek biztonságban áttelepíteni megfelelő erdőkbe.

A kimenekített koalák közül 25-öt el kellett altatni. Az eset körülményeit még vizsgálják. A fakitermelők szövetkezete szerint az erdőt novemberben vágták ki, és követték az előírásokat. Szerintük nem egy hivatásos cég dózerolta le a koalákat, és támogatják az elkövetők előállítását

Rovatok