Index Vakbarát Hírportál

Húsz embert, köztük öt gyereket tapostak halálra egy tanzániai istentiszteleten

2020. február 2., vasárnap 09:05

Legalább húsz ember meghalt és több mint egy tucat megsérült, amikor pánik tört ki egy tanzániai istentiszteleten szombat este, írja a Reuters hírügynökség. Több száz ember gyűlt össze a szertartásra egy stadionban Moshiban, a Kilimandzsáró szomszédságában, amikor tülekedés kezdődött, ugyanis a hívek egymást taposva próbáltak előrébb jutni, hogy áldásban részesüljenek. 

A kitört pánikban húsz ember halt meg, köztük öt gyerek, és tizenhatan megsérültek, számoltak be a helyi hatóságok. "A pánikszerű tolongás akkor alakult ki, amikor a hívek igyekeztek, hogy felkenjék őket szentelt olajjal" – mesélte a Reutersnek a helyi körzeti megbízott. 

A helyi tiszteletes, Boniface Mwamposa nagy tömegeket vonz mindig a szertartásaira, ugyanis állítása szerint gyógyulásban és bőségben lesz része azoknak, akik az általa "felszentelt olaj"-nak nevezett anyagon keresztülsétálnak. Az incidens éjjel történt, így a hatóságok szerint könnyen lehet, hogy újabb áldozatok is előkerülnek még. 

Tanzániában egyre népszerűbbek a bőség-gospeleket tartó tiszteletesek, akik a szegénység és betegség eltörlését ígérik azoknak, akik részt vesznek a szertartásaikon. Tanzániába egyébként is népszerűek a pünkösdista felekezetek, akik egyházi tized beszedéséből tartják fenn magukat. 

Rovatok