Index Vakbarát Hírportál

Nemrég szabadult a börtönből a londoni késes támadó

2020. február 2., vasárnap 16:22

Egy terrorellenes művelet közben rendőrök lőttek agyon egy embert, aki vasárnap délután több embert megsebesített a dél-londoni Streatham városrész egyik forgalmas utcáján, írja a BBC. A Scotland Yard közlése szerint terrorizmushoz köthető támadás történt, a körülményeket még vizsgálják.

Az incidens fényes nappal történt: a környéken tartózkodók elmondása szerint délután két óra előtt három lövés dördült a forgalmas bevásárlóutcában. A mentősök közlése alapján a támadásnak három áldozata van, mindannyiukat kórházba szállították, az egyikük állapota életveszélyes. Az elkövető a helyszínen meghalt.

A brit Press Association hírügynökségnek egy 19 éves szemtanú azt mondta: a machetés elkövetőt feltételezhetően egy civil ruhás rendőr üldözte, majd lőtte le a Streatham High Road egyik gyógyszertára közelében. A szemtanú ezután a közeli könyvtárba menekült, mások a környék üzleteiben kerestek menedéket. A 19 éves tanulón kívül egy másik szemtanú is arról számolt be, hogy az elkövető mellkasára valamilyen szerkezet volt rögzítve.

A BBC információi szerint az elkövető egy üzletben rontott neki először az embereknek, majd miután onnan kijött, az utcán egy nőt is megsebesített – az áldozatait feltételezhetően véletlenszerűen választotta ki. A rendőrök a riasztást követően rendkívül gyorsan a helyszínre értek, a közelben egy összetört rendőrautót is lefényképeztek.

A Sky News információi szerint az iszlamista férfi a támadás idején aktív rendőri megfigyelés alatt állt, illetve épp január végén szabadult a börtönből, ahová korábbi terrorcselekményekben való érintettsége miatt került. Három évet kapott, ám ennek végül csak a felét kellett letöltenie.

A Scotland Yard főparancsnok-helyettese, Lucy D'Orsi később megerősítette, hogy a támadóval szemben fellépő fegyveres rendőrök egy ún. "proaktív terrorellenes művelet" részeként voltak azonnal a helyszínen.

Később az is kiderült: igaz, hogy valami a támadó felsőtestére volt erősítve, ami akár emlékeztethetett is az öngyilkos merénylők mellényeire, a szakértők azonban megállapították, hogy az nem valódi pokolgép volt.

A beszámolók szerint az eset után több fegyveres rendőr, valamint mentős tartózkodott a helyszínen, a környező utcák felett pedig helikopter körözött. A rendőrség egy az incidens után közzétett Twitter-bejegyzésben azt kérte, mindenki kerülje el a környéket, a közelben élőket pedig a helyszínen szolgálatot teljesítő egyenruhások arra figyelmeztették, hogy maradjanak az otthonaikban.

(Borítókép: Helyszínelés a dél-londoni Streatham városrész egyik forgalmas útján 2020. február 2-án. Fotó: Antonio Bronic / Reuters)

Rovatok