Index Vakbarát Hírportál

Maszkban, felfegyverkezve sétáltak be tüntetők a Kentucky-i Capitoliumba

2020. február 2., vasárnap 16:14

Fegyveres tüntetők sétáltak be pénteken maszkban és golyóálló mellényben a Kentucky-i törvényhozás épületébe – írja a HuffPost. A legtöbben terepszínbe öltöztek, néhányan mackószerelést viseltek a katonai felszerelés alatt. A fegyveresek a frankforti Capitolium előtti, a második alkotmánymódosítás melletti tüntetésről sétáltak be az épületbe, ahol megijesztették az ott tartózkodókat.

A tüntetést a Mi Kentucky-i fegyvertartók vagyunk nevű csoport szervezte, mert szerintük ha bármiféle korlátozást vezetnek be a fegyvertartásban, azzal gyakorlatilag teljesen értelmét veszti az USA alkotmánya. Szerintük joguk van félkatonai szervezetként megjelenni (a második alkotmánykiegészítés is arról szól, hogy szükség van a jól képzett, felfegyverzett polgárságra, hogy alkalomadtán ellen tudjon állni egy zsarnoki kormánynak). Úgy tűnik, hogy ezzel a Capitolium biztonsági emberei is egyetértettek, mert pusztán arra kérték őket, hogy ne a fémdetektoros kapukon át fáradjanak be (az bizonyára zajos lett volna), hanem kerüljék ki a biztonsági berendezéseket.

Néhányan színes, Hawaii mintás ingben érkeztek.

Idejössz erre az eseményre teli fegyveresekkel, és a média azt írja majd, hogy ez egy fehér felsőbbrendűségről szóló tüntetés volt, pedig te csak néhány grillező fickót látsz Hawaii ingben. A célunk az, hogy kitörjünk a narratívából.

– mondta egy tüntető, aki Virginiából jött támogatni fegyverpárti társait.

Sokan úgy érezték, hogy ez valójában nem minden amerikai jogairól szól, hanem konkrétan (az esemény résztvevőinek jelentős részét kitevő) fehérek jogairól.

 Mi lett volna, hogy ha símaszk helyett turbánban lettek volna, vagy ha fekete férfiak sétálnak be fegyverekkel egy közintézménybe? Erre van is egyfajta precedens, ugyanis amikor megerősödött a Fekete Párducok radikális polgárjogi mozgalma, akkor Ronald Reagan republikánus kormányzósága alatt azonnal meghozták a Mulford-törvényt, ami szerint nem szabad utcán fegyvert viselni.

Rovatok