Index Vakbarát Hírportál

36 vírusfertőzési tüneteket mutató ember érkezett Franciaországba az evakuáltakkal

2020. február 3., hétfő 12:26 | aznap frissítve

A francia egészségügyi miniszter megerősítette, hogy a Vuhanból érkezett, főként francia állampolgárokat szállító evakuációs repülőn 36 olyan személy is utazott, akik a fertőzés (vagy valamilyen más légúti fertőzés) tüneteit mutatták. 

Eddig összesen 254 evakuált francia érkezett haza Vuhanból két gépen. A második gép fertőzésgyanús utasai közül Agnes Buzyn bejelentése szerint nagyjából 20-an még nem hagyhatták el a kifutópályát a dél-franciaországi istres-i repülőtéren. Ők további vizsgálatokon esnek át, és vannak közöttük francia, illetve nem európai állampolgárok is.

Az ígéretek szerint a koronavírustesztek eredményei még hétfőn meglesznek. Rajtuk kívül 16 külföldi állampolgárt, akik ugyancsak a fertőzés tüneteit mutatták, továbbszállították országaikba. A második evakuációs járaton összesen 30 különböző (nagy részt európai) ország állampolgárai utaztak. 65 francia állampolgár volt a gépen. Összesen 124 nem franciát evakuáltak a franciák, akiket rögtön továbbszállítottak a megfelelő országaikba.

A Belgiumba érkezett 29 evakuáltat egy Brüsszel melletti katonai repülőtéren helyezték karantén alá. Összesen 60 nem francia állampolgár tartózkodik jelenleg is Franciaországban az oda evakuáltak közül. Ők mexikóiak, brazilok, ruandaiak és grúzok. Franciaországban eddig hat igazolt koronavírus-fertőzést azonosítottak.

(Guardian)

 A második amerikai evakuációs repülőt nem engedik felszállni

A kínai külügyminisztérium szóvivője nem adott magyarázatot arra, hogy miért késik a második amerikai evakuációs repülő felszállása a járvány epicentrumából. Mindenesetre a kínai döntés közvetlenül azután született, hogy a kínai vezetés Amerikát vádolta a pánik és a félelem gerjesztésével. 

A CNN kérdésére a szóvivő csak annyit mondott, hogy az evakuáció megszervezésében egy csomó tényezőt figyelembe kell venni, így a reptér kapacitását, illetve az (orvosi) ellátmány fogadását is. Az illetékes ugyanakkor azt mondta, hogy Kína örömmel látja a WHO szakértői csapatába delegált amerikai szakembereket. Az Egyesült Államok már elküldte a lehetséges szakértők nevét a WHO-nak.

Indonéziába 238, Vuhanból evakuált érkezett

A Batam szigetére érkezett evakuáltakat a helyi járványügyi munkások fertőtlenítőszerrel permetezték.

Rovatok