Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: 362 halott

2020. február 3., hétfő 05:31

Legalább 362 halálos áldozata van a kínai koronavírus-járványnak – írta a CNN. Fertőzötteket már 25 országban regisztráltak – Kínában 17 300-at, külföldön több mint százat –, és a Fülöp-szigeteken életét vesztette az első Kínán kívüli áldozat – igaz, ő is kínai volt, aki a járvány központjából, az 56 milliós Hupej tartomány fővárosából, Vuhanból érkezett. A 44 éves férfi a fiatalabbak között van, a halálos áldozatok eddigi átlag életkora 55 év.

Kínában továbbra is több mint 40 millió embert érint a Hupej tartomány tucatnyi városában bevezetett karantén. A tartományban összesen 11 ezer fertőzöttet és 350 halottat tartanak nyilván.

 Túlmegy a SARS-on

Bár a koronavírus halálozási aránya az eddigi adatok alapján jóval elmarad a 2002–2003-ban kitört SARS-járvány vírus mutatóitól, a vele azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) már több embert ölt meg Kínában, mint a 17 évvel korábbi. Akkor a fertőzöttek száma 5327 volt – tehát harmadannyi, mint a jelenlegi koronavírus esetében eddig –, viszont a halottak száma akkor 349 volt. 

Kínában, Tibetet kivéve már minden tartományból jeleztek fertőzöttet, és Hupej tartományban regisztrált eddigi 350 halálos áldozaton túl további 11 haláleset is volt az országban – a legutóbbi haláleset a délnyugat-kínai Csungking városában történt vasárnap, írta az MTI. 

A második legtöbb fertőzöttet Hupej után a kelet-kínai Csöcsiang tartományból jelentették. A Sanghajjal szomszédos, 57 milliós tartományban vasárnap éjfélig 724 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 36 páciens már gyógyultan távozhatott a kórházból, haláleset pedig eddig nem történt.

A gyógyultak számát tekintve is az rajzolódik ki, hogy Hupejen kívül a kórházak eredményesebbek a betegség kezelésében, mert míg Hupejben a 11 177 fertőzöttből eddig 295-nek sikerült legyűrnie a kórt, az ország többi részében 6028 betegből 180 gyógyult meg.

Magán Hupejen belül is elsősorban a tartományi székhelyen, Vuhanban a legsúlyosabb a helyzet. Az eredetileg 11 milliós – de a bejelentett karantén életbe lépése előtt ötmilliósra csökkent – városban mostanáig 5142 fertőzöttet azonosítottak, és a halálozások száma 265 volt. Vuhanban eddig 181 beteg gyógyult meg.

Az adatok közötti aránytalanság hátterében elsősorban a hupeji kórházak súlyos túlterheltsége, és az orvosi felszerelések hiánya áll. A járvány ellen elcsigázott küzdelmet folytató helyi orvosok és ápolók kisegítésére ugyan már több mint 6000 fős orvosi személyzetet delegáltak Hupejbe az ország többi részéről, de a készlethiány - főként a védőruházatok hiánya - miatt nem mindegyikük tudta azonnal hatékonyan kivenni a részét a munkából.

Vuhanban a fertőzöttek kezelésére két, összesen 2500 beteg ellátására alkalmas kórház rohamtempóban történő felépítésébe kezdtek a múlt héten. Az 1000 páciens fogadására kialakított Huosensan kórház hétfőn kezdte meg működését. A betegek kezelését ebben az intézményben a kínai hadsereg Vuhanba vezényelt 1400 fős orvosi személyzete végzi, akik közül néhányan a 17 évvel ezelőtti SARS-járvány idején egy hasonlóan gyors tempóban, Pekingben felépített kórházban, míg néhányan az ebolajárvány idején a nyugat-afrikai Sierra Leonéban és Libériában teljesítettek szolgálatot. A második, 1500 páciens ellátásra alkalmas vuhani kórház február 6-ától kezdi meg a betegek fogadását – írta az MTI.

A készlethiány mielőbbi enyhítésére szintén komoly erőfeszítéseket tesznek országszerte, a védőfelszereléseket gyártó üzemek teljes kapacitáson működnek, Pekingben pedig egy használaton kívül álló üzemet néhány nap alatt alakították át szájmaszkokat készítő gyárrá, amely havonta több tízmillió szájmaszk előállítását végzi majd. Az új üzemben szombaton indult be a termelés.

Rovatok