Index Vakbarát Hírportál

Nem léphetnek be Izraelbe a külföldiek, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak

2020. február 3., hétfő 19:44 | aznap frissítve

Az izraeli egészségügyi minisztérium a belügyi hatóságokkal közösen rendeletet adott ki, eszerint nem léphetnek be az ország területére olyan külföldiek, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak, írja az MTI.

Az egészségügyi minisztérium egy másik rendelete kéthetes házi karantént ír elő minden olyan izraelinek, aki Kínából érkezik az országba, vagy ott járt az utóbbi két hétben.

A kereskedelmi tévé szerint a karanténra kötelezett izraelieknek csak egy része veszi komolyan az intézkedést, és vannak, akik a hatósági utasítás ellenére nyilvános helyeket keresnek fel.

Az egészségügyi minisztérium felszólította a telekommunikációs vállalatokat, hogy héber és angol nyelvű telefonüzenetben értesítsék az ország területére érkezőket a koronavírussal kapcsolatos rendeletekről.

A helyi média szerint a tilalom előtt az Izraelbe látogató összes turista 3,5 százaléka érkezett Kínából, és távoltartásuk várhatóan kedvezőtlenül befolyásolja a helyi idegenforgalmat. Számos izraeli gyárba Kínából érkezik, illetve az utóbbi hetekben egyre kevésbé érkezik meg az alapanyag, ami szintén kedvezőtlen hatással lesz az izraeli gazdaságra.

Az El Al izraeli légitársaság már több nappal ezelőtt felfüggesztette más, nagyobb külföldi légitársaságokkal együtt a Kínába tartó és onnan Izraelbe érkező légi járatokat.

A Wizz Air szerint, akiktől az izraeli hatóságok megtagadják a belépést, őket a légitársaságok kötelesek visszaszállítani az indulási országba. Az utasoknak az indulási repülőtéren, az utasfelvételkor kell beszámolniuk korábbi utazásaikról, a megadott információt a bevándorlási hatóságok mind az indulási, mind az érkezési repülőtéren ellenőrzik.

Izraelben is nagy a kereslet az arcot elfedő orvosi maszkokra. Eddig Kínából szerezték be a maszkokat, de mivel a kínai gyárakkal akadozik a kapcsolat, Dél-Koreából importálnak újabb rakományt – jóval drágábban.

Kína elismerte a gyenge pontokat 

Közben Kína elismerte, hogy voltak „gyenge pontok és hiányosságok” az új koronavírusra való reagálásban, az elnök pedig „megfelelő és határozott” lépéseket sürgetett a járvány megfékezése érdekében.

A beismerés a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának állandó bizottsága ülésén hangzott el, amit a koronavírus okozta járvány megelőzéséről és megfékezéséről tartottak.

Az intézkedések között szerepel az illegális vadpiacok és vadkereskedés felszámolása.

A kínaiak különböző alkalmazások segítségével igyekszenek elkerülni a fertőzött városrészeket, illetve felkészülni az ott várható veszélyekre. A QuantUrban információtechnológiai cég és a WeChat program fejlesztői oldalakat hoztak létre, amelyeken hivatalos információk és térképek vannak azokról a területetekről, ahol bizonyított megbetegedéseket észleltek. A WeChat programja, a YiKuang (járványhelyzet) a dél-kínai Sencsen és Kuangcsu városok, a QuantUrban pedig Kuangtong tartomány kilenc más városának negyedeit térképezi fel járványügyi szempontból.

A CCTV állami televízió és a Zsenmin Zsipao pártlap szintén különböző programokat szolgáltat, amelyekkel a felhasználók tájékozódhatnak, hogy a busz, a vonat vagy a repülő, amelyen utaztak, szállított-e bizonyítottan fertőzött beteget.

Rovatok